Malej morskej víle princa prebrala iná, Ruženka sa po kóme zobudila s dvojičkami: Disneyovky boli krvavé príbehy plné násilia a vrážd

NETKY.SK • 22 Január 2024, 07:44 • 2 min
Malej morskej víle princa prebrala iná, Ruženka sa po kóme zobudila s dvojičkami: Disneyovky boli krvavé príbehy plné násilia a vrážd

Čo majú spoločné Ruženka, Kráska, Popoluška, Snehulienka a Malá morská víla? Okrem toho, že sú to známe rozprávkové postavy, ktoré Disney zvečnil vo svojich filmoch, majú aj jednu spoločnú vlastnosť: ich pôvodné verzie sú oveľa temnejšie a krvavejšie, než by ste si mysleli.

slovakia

left justify in out

Disney je známy svojimi animovanými rozprávkami, ktoré očarujú deti i dospelých. No máloktorý divák vie, že mnohé z týchto filmov sú inšpirované pôvodnými príbehmi, ktoré sú oveľa temnejšie a krvavejšie, než by sme čakali. V tomto článku si predstavíme niekoľko rozprávok od Walta Disneyho, ktorých pôvodné verzie sa viac ako na rozprávku podobajú na horor.

Popoluška a odrezané prsty

Popoluška je jednou z najznámejších rozprávok, ktorú Disney sfilmoval v roku 1950. V jeho verzii je Popoluška utláčaná svojou macochou a sestrami, stratí črievičku a princ ju podľa nej hľadá. Napokon ju nájde a žijú šťastne až do smrti.

Pôvodná verzia: V pôvodnom príbehu okrem toho, že Popoluška zabila svoju prvú macochu a jej otec si tak musel zobrať druhú, je krvi oveľa viac. Keď príbeh dospeje do bodu, v ktorom princ hľadá svoju vyvolenú, macocha prikáže svojim dcéram, aby si odrezali prsty na nohách a pätu, s cieľom aby sa zmestili do črievičky. S tým macochine dcéry prekvapivo nesúhlasia, no macocha berie iniciatívu do vlastných rúk a prsty a päty odreže sama.

Princovi takáto „upravená“ noha nepríde zvláštna a myslí si, že macochine dcéry sú tie vyvolené. Všetko „zachránia“ holuby, ktoré podvodníčkam vyďobú oči a tie sú odkázané žiť na ulici ako slepé žobráčky, zatiaľ čo Popoluška si užíva život s princom v paláci.

Ruženka a deväťmesačná kóma

Šípkovú Ruženku poznáme ako večne spiacu krásavicu, ktorá upadla do spánku po pichnutí sa na kolovrátku. Prebudí ju až bozk pravej lásky, samozrejme od nádherného princa.

Pôvodná verzia: Tu neostane len pri bozku, ale ide sa rovno na „vec“. Preberanie zo spánku Ruženke trvá až deväť mesiacov a zobudí ju pôrod dvojčiat. To sa ale nepáči kráľovnej, keďže v tejto verzii v úlohe „prebúdzača“ vystupuje zadaný kráľ. Kráľovná sa rozhodne Ruženkine deti uniesť a kuchárovi prikáže, aby ich uvaril kráľovi na obed. Kráľ sa potom na kráľovnú nahnevá (koho by to nenahnevalo…) a nechá ju za trest pre istotu upáliť.

Kráska a pomstychtivé zviera

Tu sa princezná dostáva do luxusného zámku, v ktorom žije princ premenený na netvora. Keď sa do neho zamiluje a pobozká ho, kúzlo pominie a žijú šťastne až do smrti.

Pôvodná verzia: V pôvodnom príbehu presvedčí Kráska netvora, aby mohla navštíviť svoje sestry. Ten návštevu dovolí a Kráska sa s nimi aj stretne. Tie jej ale závidia luxus, šperky a život v prepychu. Preto ju pri návrate zdržia s cieľom, aby ju za porušenie svojho sľubu netvor následne zožral.

Malá vražedná víla

Malá morská víla je jednou z najslávnejších rozprávok od Hansa Christiana Andersena, ktorú Disney sfilmoval v roku 1989. V jeho verzii je malá morská víla Ariel zamilovaná do ľudského princa Erika a chce sa stať ľudskou, aby bola s ním. Preto uzavrie dohodu s morskou čarodejnicou Uršulou, ktorá jej dá nohy za cenu jej hlasu. Ariel musí získať Erikov bozk pravej lásky, inak sa vráti do mora a bude Uršulina otrokyňa.

Pôvodná verzia: V pôvodnom príbehu je malá morská víla tiež zamilovaná do ľudského princa, ale má iný motív, prečo chce byť ľudskou. Morské víly nemajú dušu a po smrti sa rozpustia v penách. Malá morská víla túži po nesmrteľnej duši, ktorú môže získať, ak sa ožení s ľudským mužom. Preto sa obráti na morskú vešticu, ktorá jej dá nohy za cenu jej hlasu a neustálej bolesti, akoby chodila po ostrých nožoch.

Malá morská víla sa dostane na princov dvor, ale on sa zamiluje do inej ženy. Malá morská víla je zúfalá, ale jej sestry jej prinesú nôž od morskej veštice, s ktorým má zabiť princa a vrátiť sa do mora. Malá morská víla to nedokáže a radšej sa obetuje pre svoju lásku a rozpustí sa v penách.

Snehulienka a sedem duchov

Snehulienka bola dcérou kráľa a kráľovnej, ktorí zomreli pri útoku vlkov. Jej zlý strýko sa zmocnil trónu a oženil sa s krásnou, ale zlomyseľnou ženou. Táto žena mala magické zrkadlo, ktoré jej hovorilo, kto je najkrajší na svete. Keď sa Snehulienka stala dospievajúcou, zrkadlo povedalo, že ona je krajšia ako jej nevlastná matka. Tá sa rozhodla, že ju musí zabiť.

Potom utekala lesom, až kým nenašla starú chatu, kde bývalo sedem duchov. Duchovia boli kedysi rytieri, ktorí slúžili jej otcovi, ale boli prekliati jej strýkom, ktorý ich uväznil v chate. Snehulienka vošla do chaty a našla tam sedem lebiek, sedem mečov a sedem štítov. Bola veľmi vystrašená, ale duchovia sa jej predstavili a povedali jej, že sa volajú Sir Bold, Sir Brave, Sir Kind, Sir Wise, Sir Quiet, Sir Gentle a Sir Loyal.

Snehulienka bola rada, že našla nových priateľov, a súhlasila, že bude s nimi žiť. Nevlastná matka sa dozvedela, že Snehulienka je nažive, a zaútočila na ňu v podobe bosorky, netopiera a draka. Snehulienka bola zachránená princom, ktorý ju pobozkal a prebudil ju z kómy. Princ zabil nevlastnú matku a vzal Snehulienku do svojho kráľovstva, kde žili šťastne až naveky.com stáda.

Zdroje:

https://www.interez.sk/10-rozpravok-walta-disneyho-ktorych-povodne-verzie-sa-rozpravku-podobaju-horor/

https://emefka.sk/10-klasickych-rozpravok-ktore-boli-sfilmovane-ako-temne-horory/

https://www.abc.net.au/news/2015-08-05/dark-fairytale-origins-of-classic-disney-movies/6671602

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: huffpost.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies