Maldivy zrušili týždeň trvajúci výnimočný stav

NETKY.SK • 10 November 2015, 16:23 • 2 min
Maldivy zrušili týždeň trvajúci výnimočný stav

MALE - Maldivy zrušili dnes výnimočný stav, ktorý začiatkom novembra vyhlásil prezident krajiny Jamín Abdal Gajúm.

slovakia

left justify in out

Podľa úradov sa už bezpečnosť v krajine zlepšila.

 

"Maldivy s okamžitou platnosťou rušia výnimočný stav. Všetky základné práva sú obnovené," oznámilo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. "Bezpečnostné sily zatkli osoby, ktoré nelegálne prechovávali zbrane. Celková bezpečnostná situácia v krajine sa zlepšila," dodal rezort diplomacie.

Podľa agentúry Reuters vyhlásenie výnimočného stavu vyvolalo vlnu kritiky aj zo strany Spojených štátov a Európskej únie.

Gajúm vyhlásil 30-dňový výnimočný stav 4. novembra. Opatreniu predchádzalo objavenie skrýše zbraní a výbušného zariadenia v blízkosti prezidentského sídla.

 

Ešte predtým, 28. septembra, došlo k výbuchu na motorovom člne prezidenta, keď sa vrátil domov z moslimskej púte hadždž v Saudskej Arábii. Gajúm vyviazol bez zranení, tie však utrpeli jeho manželka, poradca a osobný strážca. Pre podozrenie z pokusu o atentát maldivská polícia zatkla viceprezidenta Ahmeda Adíba a osem ďalších ľudí.

 

Politické nepokoje v krajine panovali aj predtým. Bývalého maldivského prezidenta Muhammada Našída odsúdili v marci tohto roka na 13 rokov väzenia, a to na základe obvinenia z terorizmu. Medzinárodné spoločenstvo a ľudskoprávne skupiny však označili súdny proces za politicky motivovaný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies