Makúch: ECB je pripravená na kolísanie menových kurzov po prípadnom brexite

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 17:03 • 2 min
Makúch: ECB je pripravená na kolísanie menových kurzov po prípadnom brexite

BRATISLAVA/FRANFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) je podľa slovenského člena Rady guvernérov Jozefa Makúcha pripravená na akékoľvek výkyvy menových kurzov po prípadnom brexite.

slovakia

left justify in out

Rozhodujúca bude reakcia dolára, povedal dnes guvernér Národnej banky Slovenska (NBS). Pre Britov je vystúpenie z Európskej únie (EÚ), takzvaný brexit, rizikovejším scenárom než pre zvyšok sveta. Briti budú rozhodovať o zotrvaní krajiny v EÚ v referende 23. júna. Aktuálne prieskumy ukazujú, že výsledok zrejme bude veľmi tesný.

 

Podľa Makúcha bude dlhší čas trvať, kým sa tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne priblíži k inflačnému cieľu ECB. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami. Inflačný cieľ je dosiahnuteľný skôr v dlhodobom, než strednodobom horizonte, myslí si Makúch.

 

"Je ťažké presne určiť časový horizont, možno niekedy okolo roku 2020." Určite to však nebude skôr než v roku 2018. Posledné prognózy ECB počítajú v roku 2018 s infláciou na úrovni 1,6 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies