Majstrom sveta v super slalome sa stal najstarší účastník, Slováci preteky ani nedokončili

NETKY.SK • 8 Február 2017, 14:54 • 2 min
Majstrom sveta v super slalome sa stal najstarší účastník, Slováci preteky ani nedokončili

ST. MORITZ - Kanaďan Erik Guay prekvapujúco ovládol superobrovský slalom mužov na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní vo švajčiarskom St. Moritzi. Už 35-ročný veterán bielych svahov zvíťazil celkom jednoznačne s náskokom 45 stotín pred nórskym favoritom Kjetilom Jansrudom a 51 stotín pred svojím krajanom Manuelom Osbornom-Paradisom.

slovakia

left justify in out

Ten sa rovnako nečakane predral na pódium so štartovným číslom 26. Na štvrté miesto odsunul ďalšieho nórskeho reprezentanta Aleksandra Aamodta Kildeho. Obhajca titulu Rakúšan Hannes Reichelt skončil desiaty. V pretekoch so 72 účastníkmi sa predstavili aj traja slovenskí reprezentanti: päťdesiatku mal Adam Žampa, päťdesiatsedmičku Andreas Žampa a šesťdesiatdvojku Martin Bendik. V cieli však neklasifikovali ani jedného z nich.


Guay sa vo veku 35 rokov a 8 mesiacov stal najstarším šampiónom v histórii svetových šampionátov. O rok tromfol Hannesa Reichelta z Beaver Creeku 2015. "Keď som nedávno v zjazde v Garmisch-Partenkirchene spadol, nepomyslel som si, že to na majstrovstvách sveta takto dopadne. Pôvodne som bol rád aj za štart v pretekoch. Som nesmierne vďačný, že na stupňoch víťazov nie som jediný Kanaďan. Je neuveriteľné, že tam môžem byť aj s takým pretekárom, akým je Kjetil Jansrud," uviedol Erik Guay v reakcii pre organizátorov.

 

Neskôr na adresu krajana Osborna-Paradisa, ktorý práve v deň pretekov oslavuje 33 rokov, povedal: "Cítim sa, ako keby som dnes ja mal narodeniny. Oslava však bude dnes taká tichšia. Mám tu ešte nejakú prácu. O medaily sa pôjde aj v sobotu." Zdolaný Reichelt smerom ku Guayovi uznanlivo poznamenal: "Je ako víno - čím starší, tým lepší." Strieborný Jansrud tiež uznal kvality nového majstra sveta. "Dal som do toho všetko a teším sa z miesta na pódiu. Erik bol najlepší. Po skoku sa v pravotočivej zákrute výborne rozbehol, ja som to tam, naopak, pretočil. Celkovo som spokojný, v sobotu príde ďalšia šanca v zjazde," cituje Jansruda portál laola1.at.

Muž okamihu, Kanaďan Guay, pridal do zbierky druhú zlatú medailu z majstrovstiev sveta. V roku 2011 v nemeckom Garmisch-Partenkirchene rovnako nečakane zvíťazil v zjazde. Za zmienku stoja aj jeho dve šieste miesta v zjazde a super G z roku 2003, keď sa šampionát konal rovnako v St. Moritzi. Vo švédskom Aare 2007 bol v zjazde štvrtý. V pretekoch Svetového pohára má Guay na konte 5 víťazstiev, 3 v zjazde a 2 v super G. 

V 30-ročnej histórii mužského super G na svetových šampionátoch Guay vybojoval prvú zlatú medailu pre Kanadu. Najúspešnejší sú Rakúšania so štyrmi titulmi. O dva z nich sa postaral Stephan Eberharter (1991, 2003), o zostávajúce Hermann Maier (1999) a Hannes Reichelt (2015). 

Majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní - St. Moritz (Švaj.) - streda - výsledky:

Super G mužov: 1. Erik Guay (Kan.) 1:25,38 min, 2. Kjetil Jansrud (Nór.) +0,45, 3. Manuel Osborne-Paradis (Kan.) +0,51, 4. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +0,54, 5. Vincent Kriechmayr (Rak.) +0,88, 6. Alexis Pinturault (Fr.) +0,90, 7. Andreas Sander (Nem.) +0,99, 8. Carlo Janka (Švaj.) +0,99, 9. Dominik Paris (Tal.) +1,02, 10. Hannes Reichelt (Rak.) +1,09,...Adam Žampa, Andreas Žampa a Martin Bendik (všetci SR) - nedokončili
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies