Maiziere pôjde na koberček, má vysvetliť, ako mohol políciou sledovaný muž spáchať teroristický útok

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 13:24 • 2 min
Maiziere pôjde na koberček, má vysvetliť, ako mohol políciou sledovaný muž spáchať teroristický útok

BERLÍN - Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere bude dnes pred vyšetrovacou komisiou vysvetľovať, ako je možné, že Tunisan Anis Amri mohol vlani v decembri spáchať na vianočných trhoch v Berlíne útok kamiónom aj napriek tomu, že o ňom úrady vedeli a považovali ho za osobu podozrivú z terorizmu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Parlamentná komisia spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorej bol Amri registrovaný, sa bude ministra pýtať, prečo Tunisanov proces na deportáciu späť do vlasti zlyhal napriek tomu, že jeho žiadosť o azyl nemecké úrad zamietli.

 

Amri sa vlani v decembri zmocnil poľského kamióna. Následne s týmto vozidlom zaútočil na vianočných trhoch v Berlíne, pričom pripravil o život 12 osôb a ďalšie desiatky zranil. Tunisana však niekoľko mesiacov predtým už sledovali nemecké tajné služby. V protokoloch bol označený ako človek, ktorý je ochotný a schopný spáchať teroristický útok, a to kedykoľvek.

 

Nemecká vláda zvýšila v súčasnosti dôraz na aktívne deportácie cudzincov, ktorých považuje za nebezpečných, i keď v ich prípade nemá reálne dôkazy o spáchaní vážneho zločinu.

K zodpovednosti za decembrový incident sa vzápätí prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Útok podľa nej spáchal jeden z jej "vojakov".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies