Madrid si opäť pre Madura predvolal veľvyslanca

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 14:34 • 2 min
Madrid si opäť pre Madura predvolal veľvyslanca

MADRID - Španielske ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca Venezuely, aby protestovalo proti vyjadreniam tamojšieho prezidenta Nicolása Madura namiereným proti španielskemu premiérovi Marianovi Rajoyovi.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v stredu samotný šéf španielskeho rezortu diplomacie José Manuel García-Margallo. Jeho ministerstvo tak reagovalo na Madurove utorňajšie obvinenia Rajoya z podpory medzinárodného sprisahania s cieľom zosadenia jeho vlády. Maduro predsedu španielskej vlády taktiež označil za "zbojníka". Ešte pred týždňom si pritom Španieli predvolali veľvyslanca Venezuely na protest proti Madurovým "netolerovateľným" vyjadreniam po výzve parlamentu v Madride na oslobodenie väznených predstaviteľov opozície. Prezident Venezuely, niekdajšej španielskej kolónie, to vtedy označil za zasahovanie do vnútorných záležitostí jeho krajiny a Rajoya označil za "rasistu".

 

Španielsko-venezuelské vzťahy sú dlhodobo napäté, pričom v októbri Caracas stiahol svojho veľvyslanca z Madridu potom, ako Rajoy vyzval na prepustenie venezuelského opozičného lídra Leopolda Lópeza. Maduro sa o ňom následne vyjadril, že sa považuje za "kráľa, ktorý si myslí, že vlastní Ameriku", a pritom v Španielsku "vytvára katastrofu". Do verejného diplomatického sporu sa lídri oboch krajín dostali aj pred siedmimi rokmi. Vtedajší kráľ Juan Carlos sa Madurovho predchodcu Cháveza opýtal na summite v Čile, či by nemohol "sklapnúť", keďže neustále prerušoval prejal vtedajšieho španielskeho premiéra Josého Zapatera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies