Madrid hostí medzinárodnú konferenciu o Líbyi

NETKY.SK • 17 September 2014, 14:38 • 2 min
Madrid hostí medzinárodnú konferenciu o Líbyi

MADRID - Španielsky minister zahraničia José García-Margallo v stredu varoval na medzinárodnej konferencii o situácii v Líbyi, že krajina by mohla skĺznuť do občianskej vojny tak, ako sa to stalo v Sýrii.

slovakia

left justify in out

García-Margallo povedal, že ešte je čas na zabránenie extrémistom ovládnuť krajinu. Na konferencii v Madride sa zúčastňujú zástupcovia 16 krajín sveta, OSN a Ligy arabských krajín. Špeciálny vyslanec OSN pre Líbyu Bernadino Leon zdôraznil potrebu okamžitého prímeria.

 

Líbya má dve superiace centrá moci. Jedným je novozvolený parlament so sídlom v Tobruku, kam sa presťahoval potom, ako islamisti prevzali kontrolu nad Tripolisom. Druhým je parlament vedení islamistami, ktorí zostal s podporou ozbrojencov v Tripolise. Tripolis a Bengázi boli počas leta dejiskom najhoršieho násilia od občianskej vojny v roku 2011, ktorá sa skončila pádom režimu na čele s Muammarom Kaddáfím. Podľa OSN militanti unášali príslušníkov znepriatelených skupín ako aj civilistov, pričom sa tiež dopustili mučenia či nezákonného zabíjania. Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) začiatkom septembra zverejnila správu, podľa ktorej útoky na civilistov počas bojov o Tripolis môžu byť hodnotené ako vojnové zločiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies