Francúzski biskupi odškodnia obete sexuálneho zneužívania. Je ich až 330 000!

NETKY.SK • 8 November 2021, 15:45 • 2 min
Francúzski biskupi odškodnia obete sexuálneho zneužívania. Je ich až 330 000!

PARÍŽ - Katolícka cirkev uznala svoju inštitucionálnu zodpovednosť a rozhodla sa ísť cestou uznania a odškodnenia. Predseda biskupskej konferencie arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort to označil za rozhodujúci krok.

slovakia

left justify in out

Francúzski biskupi sa v pondelok dohodli na tom, že finančne odškodnia obete pohlavného zneužívania.  Výročné zasadnutie biskupskej konferencie sa konalo približne mesiac po tom, ako boli zverejnené výsledky vyšetrovania, ktoré odhalilo rozsiahle zneužívanie detí predstaviteľmi francúzskej katolíckej cirkvi.

 

img

 

Nezávislá komisia, vyšetrujúca zneužívanie detí v rámci rímskokatolíckej cirkvi vo Francúzsku, totiž 5. októbra zverejnila správu v rozsahu 2 500 strán, podľa ktorej vo Francúzsku zaznamenali v rokoch 1950–2020 približne 216 000 prípadov pohlavného zneužívania maloletých predstaviteľmi katolíckej cirkvi.

 

Možno vás zaujme: SKUTOČNÝ PRÍBEH obete pedofílie: Chytil ma za ruku, hodil na posteľ a opakoval, že sa nemám báť

 

img

 

Veľkú väčšinu obetí tvorili chlapci. Ak sa k obetiam zneužívania za sedem desaťročí započítajú aj obete činov, ktorých sa dopustili laickí členovia cirkvi, ako sú učitelia v katolíckych školách, ich počet sa zvýši až na 330 000, vyplýva zo zistení nezávislej komisie. Tá v správe opísala, že v cirkvi dochádzalo k "systémovému" utajovaniu takéhoto zneužívania.

 

"Cítili sme znechutenie a hrôzu, keď sme si uvedomili, aké veľké utrpenie prežívalo a stále prežíva mnoho ľudí," povedal Moulins-Beaufort. Biskupi podľa jeho slov uznali zodpovednosť cirkvi, z ktorej vypláva aj finančná kompenzácia. Dodal, že takúto cestu jednak navrhla konferencia, a jednak ju očakávali aj samotní "zahanbení veriaci". Podrobnosti o finančnej kompenzácii, vrátane jej výšky, predseda biskupskej konferencie nepriblížil.

 

Prečítajte si: SKUTOČNÝ PRÍBEH obete pedofílie: Človek, ktorý ma 5 rokov znásilňoval, sedí v našej kuchyni a pije z môjho pohára, akoby sa nič nestalo!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies