Maďarský súd pozastavil trestné stíhanie vojnového zločinca Csatáryho

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 22:07 • 2 min
Maďarský súd pozastavil trestné stíhanie vojnového zločinca Csatáryho

BUDAPEŠŤ - Budapeštiansky Súd hlavného mesta pozastavil trestné stíhanie Lászlóa Csatáryho (98), informoval dnes večer maďarský verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió s tým, že podľa zdôvodnenia súdu bol Csatáry za trestný čin uvedený v obžalobe už odsúdený.

slovakia

left justify in out

Podľa súdu je potrebné preveriť, či dávnejší verdikt súdu, ktorým bývalého šéfa košického geta Csatáryho odsúdili najskôr na trest smrti a príslušný súd v SR rozsudok zmenil v marci tohto roka na doživotný trest, môže byť právoplatný aj v Maďarsku. Ak áno, či si odsúdený môže odpykať svoj trest v Maďarsku.

Hovorkyňa úradu budapeštianskej hlavnej prokuratúry Bettina Bagolyová v rozhlase uviedla, že verdikt, na ktorý sa súd odvoláva, nefiguruje na zozname rozsudkov členských krajín Európskej únie, preto pozastavenie stíhania "považujú za predčasné". Ako dodala, skúmanie platnosti zahraničného verdiktu nie je prekážkou začatia súdneho procesu, ani procesu dokazovania. Prokuratúra sa voči rozhodnutiu o pozastavení trestného stíhania odvolala.

Maďarská prokuratúra v júni vzniesla žalobu voči Csatárymu, v ktorej tvrdí, že obvinený pomáhal aj pri deportáciách Židov do koncentračného tábora Osvienčim. "Je obžalovaný z nezákonných popráv a mučenia ľudí, ktorých sa dopustil čiastočne ako páchateľ a čiastočne ako spolupáchateľ," spresnila hovorkyňa Bagolyová. Ako dodala, Csatáryho prípad sa dostane pred súd v priebehu nasledujúcich troch mesiacov.

Csatáry podľa Centra Simona Wiesenthala (SWC) zohral kľúčovú úlohu pri deportácii 300 ľudí z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili, a čelí aj obvineniu z pomáhania pri organizovaní deportácií približne 15.700 Židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944.

Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies