Maďarský minister vnútra: V4 môže pomôcť policajnými hliadkami v Macedónsku

NETKY.SK • 13 December 2015, 14:03 • 2 min
Maďarský minister vnútra: V4 môže pomôcť policajnými hliadkami v Macedónsku

BUDAPEŠŤ - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) môžu poskytnúť policajnú pomoc Macedónsku v boji proti ilegálnej migrácii, vyhlásil dnes v Segedíne maďarský minister vnútra Sándor Pintér po schôdzke so svojím českým rezortným partnerom Milanom Chovancom.

slovakia

left justify in out

"Našou predstavou je, že spoločne poskytneme Macedónsku pomoc na to, aby dokázalo patrične filtrovať ilegálnych migrantov spomedzi utečencov," cituje agentúra MTI Pintéra.

 

Maďarsko už ponúklo tejto balkánskej krajine technickú pomoc i výcvik. "Neskôr tam pôjdu slúžiť aj maďarskí policajti - dúfame, že sa k nim pridajú aj policajti z ďalších vyšehradských krajín," dodal maďarský minister.

 

Pintér zdôraznil, že "ak nebudeme chrániť vonkajšie hranice Schengenu, potom nemôžeme hovoriť o priestore s voľným vnútorným pohybom". Maďarsko podľa jeho slov vo svojich južných župách zachová krízový stav kvôli masovej migrácii až dovtedy, kým v Srbsku, Chorvátsku a Slovinsku bude denne stále prichádzať 2500-5000 ilegálnych migrantov.

 

Podľa českého ministra je ochrana schengenského priestoru dôležitá pre Česko i Maďarsko. "Európa konečne pochopila, že proti ilegálnej migrácii treba urobiť viac, a namiesto nefunkčného systému kvót hľadá vecné riešenia v posilnení ochrany vonkajších hraníc či zlepšení spolupráce s Tureckom a ďalšími krajinami," dodal.

 

Chovanec vyjadril vďaku maďarským partnerským orgánom za vytvorenie vynikajúcich podmienok 50 českým policajtom, ktorí vyše mesiaca pomáhali strážiť maďarsko-srbské hranice.

 

"Členovia českého kontingentu odchádzajú s pocitom dobre vykonanej práce, ich kolegovia však ďalej budú slúžiť v Slovinsku a najneskôr od februára v Macedónsku," podotkol český minister, ktorý zdôraznil, že model policajnej spolupráce v rámci V4 môže byť vzorom aj pre ostatné európske krajiny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies