Maďarský Fidesz sa obáva narušenia sviatku, skupina zo strany Együtt chce vypískať Orbána

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 18:37 • 2 min
Maďarský Fidesz sa obáva narušenia sviatku, skupina zo strany Együtt chce vypískať Orbána

BUDAPEŠŤ - Vládna strana Fidesz varovala pred možným narušením stredajšieho štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie z rokov 1848-49 skupinami financovanými zo zahraničia.

slovakia

left justify in out

Hovorca parlamentnej frakcie Fideszu János Balázs dnes uviedol, že už istý čas sa počas sviatkov v Maďarsku objavuje skupina výtržníkov z radov sympatizantov opozičnej strany Együtt. Tí počas osláv pískajú, pokrikujú a urážajú oslavujúcich, čím podľa Balázsa znevažujú národné sviatky, uviedla agentúra MTI.

 

"Táto skupina spolu s ďalšími organizáciami financovanými zo zahraničia zneužijú každú príležitosť, aby útočili na maďarskú vládu," vyhlásil Balázs.

 

Oficiálne štátne oslavy sa v stredu začnú o 09.00 vztýčením štátnej vlajky s vojenskou poctou na Kossuthovom námestí za účasti najvyšších ústavných činiteľov a zástupcov diplomatických zborov. Na nádvorí Národného múzea potom dopoludnia vystúpi premiér Viktor Orbán, ktorého prejav chcú piskotom narušiť členovia strany Együtt pod vedením jej predsedu Pétera Juhásza.

 

Podľa jeho slov polícia strane zakázala, aby rozdávala píšťalky, preto budú rozdávať kokardy v národnej trikolóre spolu s píšťalkami. Juhász vyzval, aby každý, kto nesúhlasí s Orbánovou politikou, prišiel na premiérov prejav a dal pískaním najavo svoj názor.

 

Popoludní pripravujú protivládny protestný pochod viaceré opozičné strany. Vystúpi na ňom s prejavom aj ľavicový prezidentský kandidát a bývalý ombudsman László Majtényi, ktorý v pondelok prehral voľby hlavy štátu v parlamente. Hlasmi poslancov bloku vládnych strán Fidesz-KDNP bol v druhom kole zvolený kandidát tohto bloku János Áder.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies