Maďarsko plánuje znížiť DPH na základné potraviny na 5 %

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 14:52 • 2 min
Maďarsko plánuje znížiť DPH na základné potraviny na 5 %

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda plánuje znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny, napríklad na mlieko, vajíčka a hydinu, a to na 5 % už budúci rok.

slovakia

left justify in out

Zároveň chce túto daň znížiť aj v prípade používania internetu a pre reštauračné služby. Povedal to v stredu maďarský minister hospodárstva Mihály Varga. Minister, ktorého citovala štátna tlačová agentúra MTI, uviedol, že DPH na reštauračné služby sa zníži v dvoch etapách, a to z terajších 27 % na 18 % v budúcom roku a potom v roku 2018 na 5 %.


Deficit rozpočtu Maďarska vlani klesol na 1,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) z úrovne 2,3 % HDP v predchádzajúcom roku. Rozpočtové príjmy posilnili o 7,7 % a výdavky sa zvýšili o 6,6 %. Rozpočtové príjmy z dane z pridanej hodnoty sa vlani zväčšili o 9,8 %.

 

Verejný dlh krajiny v závere minulého roka klesol na 75,3 % HDP z úrovne 76,2 % HDP v závere predošlého roka. Šéf maďarského rezortu ekonomiky ďalej povedal, že maďarská vláda v súlade s predošlým odhadom predpokladá, že ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 2,5 %. V budúcom roku sa hospodársky rast podľa vládnej predikcie zrýchli na úroveň 3,1 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies