Cez sviatky nám benzíny a nafta zdražejú

NETKY.SK • 22 December 2019, 10:49 • 2 min
Cez sviatky nám benzíny a nafta zdražejú

BRATISLAVA - Benzíny a motorová nafta na slovenských čerpacích staniciach počas sviatkov zdražejú.

slovakia

left justify in out

Predpokladá to analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. "V priebehu tohto týždňa sa ropný trh niesol na rastovej vlne a ropa Brent sa posunula o dolár vyššie, teda zo 65-dolárovej úrovne nad 66 dolárov za barel,“ zdôvodnila pre agentúru SITA predpokladané zvyšovanie cien pohonných látok na slovenských pumpách Dovalová.

Ropu v raste podľa nej podporoval optimizmus z oživenia globálnej ekonomiky. Smerom nahor rope dopomohli aj pozitívne správy týkajúce sa prvej fázy dohody v americko-čínskej obchodnej vojne. "Cenový rast na ropnom trhu tlmil výrazne nižší pokles zásob ropy v Spojených štátoch, ako sa očakávalo,“ dodala Dovalová.

Priemerné ceny pohonných látok sa v minulom týždni (50. týždeň) v porovnaní s predchádzajúcim týždňom nezmenili. Iba cena za 98-oktánový benzín išla nepatrne nahor, a to o 0,1 %. Ako vyplýva z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR, motoristi tak mohli na slovenských pumpách natankovať 95-oktánový benzín za priemerné ceny 1,324 eura za liter, 98-oktánový benzín za 1,511 eura za liter a motorovú naftu za 1,232 eura za liter.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška už tankujeme 95-oktánový benzín drahšie o 5,3 %. Majitelia naftových motorov si však priplatia len percento. "V porovnaní s úvodom tohto roka, kedy boli ceny najnižšie, nás 95-oktánový benzín vychádza o 7,4 % drahšie a nafta je takmer o 5 % drahšia,“ podotkla Dovalová.

Celý minulý týždeň sa ceny ropy Brent zatvárali v okolí 64-dolárovej úrovne, no v závere uplynulého týždňa ropa prekročila hranicu 65 dolárov za barel. Za uplynulý týždeň si pripísala 1,3 %. Ropný trh ťažil podľa analytičky z dohody kartelu OPEC+ a jej pridružených členov. Tí sa dohodli na výraznejších škrtoch, a to o 500 tisíc barelov denne viac, čo znamená, že svoju produkciu budú po novom obmedzovať v objeme 1,7 milióna barelov denne.

"Aj napriek tomu, že Saudská Arábia ešte navyše prisľúbila dobrovoľne znížiť produkciu o ďalších 400 tisíc barelov denne, tak trhy zostali sklamané z doby trvania týchto škrtov, keďže táto dohoda nerieši nadmernú ponuku v budúcom roku. Investori totižto očakávali, že produkcia bude obmedzovaná minimálne do polovice roka 2020, no pôvodný termín ťažobných škrtov sa nezmenil a ostáva tak koniec marca 2020,“ uviedla Dovalová. Z tohto dôvodu cenový rast ropného trhu nebol podľa nej taký výrazný, keďže trhy už viac-menej započítali obmedzovanie ťažby kartelu OPEC do cien ropy. "Okrem toho na cenu čierneho zlata vplýval aj prekvapivý rast zásob ropy v Spojených štátoch,“ uzavrela Dovalová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies