Maďarič je za to, aby sa schránkové firmy nezúčastňovali na tendroch

NETKY.SK • 10 November 2014, 12:31 • 2 min
Maďarič je za to, aby sa schránkové firmy nezúčastňovali na tendroch

BRATISLAVA - Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) bude podporovať, aby sa schránkové firmy nemohli zúčastňovať na výberových konaniach. Povedal to dnes v parlamente počas opozičného pokusu o odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Opozícia sa pokúša Fica zbaviť aj pre podozrivý nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

slovakia

left justify in out

"Cétečko" mala dodať firma Medical Group, v minulosti blízka šéfovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD), ktorý s ňou podľa vlastných slov nemá nič spoločné už roky. Opozícia Paškovi neverí, upozorňuje, že vlastník firmy Medical Group nie je známy, keďže je na Cypre a na Belize.

 

Na schránkové firmy v daňových rajoch reaguje aj opozícia, ktorá avizovala vlastný návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. Chce ním zabezpečiť, aby víťazné firmy z tendrov museli zverejniť svojich vlastníkov. Právna norma by mala zabrániť tomu, aby sa tunelovali verejné financie cez schránkové firmy v daňových rajoch.

 

Fica sa pokúša opozícia odvolať pre údajné vytváranie korupčného prostredia, jedným z dôvodov je aj podozrivý nákup piešťanského "cétečka". Pre kauzu odstúpila Zuzana Zvolenská z postu ministerky zdravotníctva a Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) z funkcií podpredsedníčky parlamentu a šéfky dozornej rady piešťanskej nemocnice.

 

Opozícia tvrdí, že Smer-SD pod jeho vedením vytvára na Slovensku systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Podľa opozície bohatne úzka skupina ľudí, pričom väčšina obyvateľstva chudobnie.

 

Podľa Fica je aktuálna schôdza len divadlo pred komunálnymi voľbami. Navyše nemieni akceptovať obvinenia voči Smeru-SD, s ktorými prichádza opozícia, avšak bez dôkazov. Premiér považuje mimoriadnu schôdzu za pokus o prehlbovanie obrazu Slovenska, že je tu všetko zlé. Zopakoval tiež slová, že SR prešla od roku 2012 významnými zmenami a došlo k významným pozitívnym posunom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies