Maďarič: Fond na podporu umenia je pre kultúru prínosom

NETKY.SK • 6 Október 2016, 13:30 • 2 min
Maďarič: Fond na podporu umenia je pre kultúru prínosom

BRATISLAVA - Prvý rok existencie Fondu na podporu umenia (FPU) hodnotí minister kultúry Marek Maďarič pozitívne. Fond rozhoduje apoliticky, nezávisle a pružne, teda v termínoch s účasťou kultúrnej obce a do kultúrnej tvorby a projektov dáva viac zdrojov, konštatoval Maďarič na dnešnej tlačovej besede venovanej štruktúre podpornej činnosti fondu na rok 2017. Maďariča ako autora, scenáristu osobitne teší, že fond tento rok rozbehol poskytovanie štipendií pre tvorcov vo výške viac ako 700 tisíc eur. Štipendiá sa prideľujú na tri až 12 mesiacov a mesačné štipendium sa rovná výške priemerného platu v národnom hospodárstve. Šéf rezortu kultúry pripomenul, že fungovanie fondu sa v prvom roku nevyhlo kritike. Podnety fond podľa Maďariča spracoval a prejavia sa v jeho činnosti už v roku 2017.

slovakia

left justify in out

„Za najdôležitejšie zmeny považujem, že bude možné poskytnúť dotácie aj na dva alebo tri roky v prípade veľkých podujatí, to bude dávať organizátorom určitú mieru istoty. Týka sa to najmä veľkých festivalov. Takisto je dobrou zmenou, že sa zverejňovanie výziev posunie už na jeseň a tí, ktorí na to zareagujú, budú môcť získať dotáciu začiatkom roka alebo na jar, čo spružní celý proces tvorby,“ priblížil hlavné novinky FPU minister. Rovnako víta to, že fond zavedie systematickú podporu pre nezávislé divadlá, nezávislé galérie, tanečné zoskupenia a pre internetové časopisy a pre experimentálne multimediálne diela.


Minister zároveň informoval o prioritách, ktoré bude Ministerstvo kultúry (MK) SR prednostne podporovať. Medzi priority rezortu kultúry v podpore pre rok 2018 patria kultúrne a umelecké centrá, 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana a príprava výročí roka 2018 – 100. výročie vzniku ČSR, 25. výročie vzniku SR a 50. výročie udalostí z augusta 1968.


Predseda Rady FPU Peter Michalovič verí, že našli taký mechanizmus zmien, ktoré budú pozitívne. Zmeny na tlačovej besede konkretizoval riaditeľ fondu Jozef Kovalčík. Fond podľa Kovalčíka prichádza s podporou viacročných projektov. Tento rok to budú iba veľké festivaly, po otestovaní sa rozšíri dlhodobejšia podpora aj na ďalšie oblasti. V rozhodovaní o viacročnej podpore chce fond zaviesť aj osobné konzultácie so žiadateľmi, autormi takýchto projektov.

 

Keďže je takýchto projektov veľmi veľa, pokúsi sa fond svoje rozhodovanie zdôvodňovať aj písomne, prednostne pri nepodporených projektoch. V prípade celoročných aktivít fond počíta s preplatením časti prevádzkových nákladov. Fond podľa Kovalčíka nekontroluje iba vyúčtovanie podujatí, projektov, ktoré podporil, ale snaží sa na podporené aktivity vysielať svojich referentov, aby dokázal posúdiť efektivitu vynaložených prostriedkov. Zmenia sa aj termíny výziev, tak aby sa napríklad o veľkých projektoch, projektoch medzinárodnej spolupráce, súťažiach či o časopisoch rozhodovalo už na jeseň a podporené projekty dostali peniaze koncom aktuálneho, či začiatkom budúceho roka. Prvú výzvu na takéto projekty zverejní PFU už v piatok 7. októbra. Zároveň zverejní výzvu na predkladanie návrhov na členov odborných hodnotiacich komisií. Tento rok v nich bolo 137 odborníkov, v budúcom sa počíta s väčším zastúpením umeleckej obce.


FPU bude mať aj v roku 2017 k dispozícii rozpočet 15 miliónov eur. Minister Maďarič predpokladá, že keď začne fungovať Fond na podporu kultúry národnostných menšín, čo by mohlo byť najskôr v roku 2018, zvýšia sa aj prostriedky pre FPU. Fond na podporu národnostných menšín by mal mať viac ako dostávajú menšiny na svoju kultúru v súčasnosti cez úrad vlády. Bližšie nechcel sumu konkretizovať, kým to neprediskutuje s ministrom financií. Podľa medializovaných informácií by Fond na podporu kultúry národnostných menšín mal mať rozpočet osem miliónov eur.


Fond na podporu umenia vznikol z iniciatívy MK SR zo zákona ako nová verejnoprávna inštitúcia 1. januára 2015. Finančne podporuje "živé umenie", umelecké aktivity, kultúru a kreatívny priemysel, ale aj medzinárodnú spoluprácu, vzdelávanie a výskum v týchto oblastiach a tiež tvorcov. Prvé výzvy zverejnil koncom roka 2015 a prvé projekty získali podporu tento rok.

 

Projekty sa dali v prvom roku prihlásiť do výziev v šiestich programoch - Umenie (divadlo, tanec, hudba, vizuálne umenie, literatúra, medziodborové umenie); Kultúrne podujatia, aktivity a časopisy; Výskum a vzdelávacie aktivity; Ľudová kultúra a kultúrno-osvetová činnosť; Medzinárodné aktivity a mobility a Pamäťové a fondové inštitúcie (knižnice, múzeá a galérie, ochrana zbierkových fondov). Viac informácií možno nájsť na webstránke FPU https://www.fpu.sk/. V prvom roku svojho fungovania dostal fond vyše 5 000 žiadostí o podporu, podporil 2 911 žiadateľov, medzi ktorých rozdelil 14 342 410 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies