AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Rusi zaútočili na sklad ropy

NETKY.SK • 3 Marec 2022, 07:29 • 2 min
AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Rusi zaútočili na sklad ropy

KYJEV - Invázia na Ukrajine pokračuje. Sledujte prehľad aktuálnych informácií, ktoré pripravujú Netky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 3. 3. 20:30

 

Na Ukrajine zahynul v bojoch generálmajor ruskej armády Andrej Suchoveckij, ktorý velil 7. výsadkovej divízii, informovala vo štvrtok televízia Sky News. Jeho smrť potvrdila aj miestna dôstojnícka organizácia v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. Zabitý bol začiatkom tohto týždňa. Tento 47-ročný muž sa zúčastnil aj na ruskej vojenskej operácii v Sýrii a bol tiež zástupcom veliteľa 41. kombinovanej armády, dodala Sky News.

 

Aktualizácia 3. 3. 20:20

 

Bieloruskí vojaci dostali rozkaz prekročiť hranicu a vojsť na územie Ukrajiny, uviedla vo štvrtok ukrajinská armáda, ktorá je o tom presvedčená. Informáciu priniesla britská stanica Sky News. Ukrajina tiež uviedla, že Rusko využíva bieloruské územie na raketové útoky na ukrajinské mestá. Zároveň obvinila Minsk z toho, že umožňuje ruským vojakom vstupovať na ukrajinské územie. Ako tiež Sky News podvečer informovala, predstaviteľ amerického ministerstva obrany povedal, že ruský prezident Vladimir Putin dal od začiatku konfliktu odpáliť už približne 480 rakiet. Väčšina z nich bola vystrelená zvnútra Ukrajiny.

 

Aktualizácia 3. 3. 19:40

 

Vláda odsúhlasila nové podmienky pre prelety ozbrojených síl NATO vzdušným priestorom SR. Nové povolenie umožňuje prelety s cieľom podpory operáciám na zabezpečenie kolektívnej obrany NATO, udržania mieru a stability v euroatlantickom priestore i humanitárnych misií. Dovolené sú aj s cieľom cvičení vo vzdušnom priestore SR a prepravy delegácií, materiálu a umožnenia leteckých opráv a tankovania za letu nad územím SR. Podmienky sa vzťahujú aj na krajiny Partnerstva za mier s výnimkou Ruska a Bieloruska.

 

Ako sa uvádza v materiáli, prechádzať cez územie SR môžu ozbrojené sily krajín NATO s cieľom plnenia ich úloh v súlade s medzinárodnými zmluvami, respektíve v súlade s medzinárodným právom, na základe predchádzajúceho oznámenia a povolenia požadovaného na základe právneho poriadku SR či medzinárodných zmlúv, ktorými je SR viazaná.

 

Aktualizácia 3. 3. 19:20

 

Vláda SR poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote 6,27 milióna eur. Vyplýva to z uznesenia, ktoré kabinet prijal na svojom štvrtkovom rokovaní. „V kontexte masívnej nevyprovokovanej vojenskej agresie Ruskej federácie voči Ukrajine sa navrhuje, aby vláda SR vyslovila súhlas s darovaním vojenského materiálu Ukrajine,“ píše sa v schválených materiáloch.

 

Návrh predložil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „Ukrajina požiadala SR o darovanie vojenského materiálu. Ministerstvo obrany SR navrhuje Ukrajine darovať vojenský materiál v celkovej hodnote 32,2 milióna eur,“ píše sa v materiáloch. Rezort dodal, že využije možnosti refundácie niektorých výdavkov na úrovni Európskej únie a na základe bilaterálnych dohôd.

 

 

Aktualizácia 3. 3. 19:00

 

Najmenej 22 ľudí zahynulo pri ruskom nálete, ktorý vo štvrtok zasiahol obytnú oblasť v meste Černihiv. Oznámili to ukrajinské pohotovostné služby, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP. Dodali, že počet obetí sa môže ešte zvýšiť, keďže záchranári pokračujú v prehľadávaní trosiek domov. Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko následne na sociálnej sieti Telegram napísal, že obetí je už 33 a zranených je 18 ľudí.

 

 

Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus, ktorého citovala agentúra Reuters, predtým informoval, že rakety pri nálete zasiahli dve školy a niekoľko obytných domov v Černihive. Skorší videozáznam z oblasti zachytáva, ako ruská strela zasiahla obytnú budovu v Černihive, nie je však zrejmé, či išlo o ten istý útok, uvádza denník The Guardian. Gubernátor prostredníctvom aplikácie Telegram ešte dodal, že v okolí, kde bol nálet, sa nenachádzajú nijaké vojenské objekty, len nemocnice, školy, škôlky a obytné budovy.

 

Aktualizácia 3. 3. 17:55

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Západ, aby zvýšil vojenskú pomoc Ukrajine. Dodal, že inak bude Rusko postupovať do zvyšku Európy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. „Ak nemáte právomoc zatvoriť oblohu, tak mi dajte lietadlá!“ povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii. „Ak už my nebudeme, Bože chráň, na rade budú Lotyšsko, Litva, Estónsko,“ varoval a dodal: „Verte mi.“

 

Zelenskyj vyzval na priame rozhovory s ruským lídrom Vladimirom Putinom a povedal, že „je to jediný spôsob, ako zastaviť túto vojnu“. „My neútočíme na Rusko a nemáme v pláne naň útočiť. Čo od nás chcete? Nechajte našu krajinu na pokoji,“ adresoval svoje slová Putinovi. „Sadnite si so mnou. Ale nie 30 metrov odo mňa ako s (francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom),“ uviedol ukrajinský líder a narážal tým na Putinove stretnutia so svetovými lídrami za dnes už slávnym, nesmierne dlhým stolom.

 

Aktualizácia 3. 3. 17:20

 

Rada Európskej únie očakáva, že po žiadosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dostane v najbližších dňoch aj od Gruzínska a Moldavska žiadosti o uznanie za kandidátov na členstvo v EÚ. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR. Tlačová agentúra Belga vo štvrtok uviedla, že Rada EÚ (členské štáty) túto možnosť očakáva, čo agentúre potvrdil nemenovaný diplomatický zdroj z prostredia EÚ.

 

 

Medzitým tlačová agentúra AFP priniesla správu, že Gruzínsko vo štvrtok oficiálne požiadalo o členstvo v EÚ. Oznámil to gruzínsky premiér Irakli Garibašvili. Gruzínsko, Moldavsko a ani Ukrajina sa v súčasnosti nepovažujú za kandidátov alebo potenciálnych kandidátov na členstvo v EÚ, spolu s Ukrajinou však boli najaktívnejšími partnermi Únie v rámci programu Východné partnerstvo, kam ešte patria Arménsko a Azerbajdžan.

 

 

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová na otázku, ako vníma proeurópske šance uvedených troch krajín, uviedla, že nie je v prospech zrýchleného konania o udeľovaní členstva, čo nie je zakotvené ani v Zmluve o fingovaní EÚ. „Pevne veríme, že Moldavsko patrí do európskej rodiny. Budeme naďalej intenzívne spolupracovať na základe našej asociačnej dohody,“ vysvetlil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

 

Aktualizácia 3. 3. 16:25

 

Ruský prezident Vladimir Putin počas 90-minútového telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom povedal, že Moskva plánuje dosiahnuť svoje ciele na Ukrajine či už vojenskou, alebo diplomatickou cestou. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. „Klamete sám seba,“ povedal Macron Putinovi. „Vašu krajinu to vyjde draho, vaša krajina skončí izolovaná, oslabená a na veľmi dlhý čas pod sankciami,“ tlmočil agentúre Reuters slová šéfa Elyzejského paláca jeho poradca.

 

„Rusko má v úmysle pokračovať v nekompromisnom boji proti militantom z nacionalistických ozbrojených skupín,“ povedal Putin podľa prepisu telefonátu, ktorý zverejnil Kremeľ. Podľa Putina povedú pokusy o spomalenie diplomatických rozhovorov o konflikte „len k dodatočným požiadavkám na Kyjev“. Francúzsky prezident Emmanuel Macron Putina varoval, že robí „veľkú chybu“.

 

 

 

Aktualizácia 3. 3. 15:00

 

Zničené obytné budovy a iné častí mesta Černihiv. Čo všetko spôsobil útok v tomto meste:

 

 

Aktualizácia 3. 3. 14:50

 

Ukrajina potvrdila účasť na mierových rozhovoroch s Ruskom, ktoré sú naplánované na dnes 3. marca.

 

 

Aktualizácia 3. 3. 9:49

 

Ruské stíhačky zaútočili vo štvrtok ráno na sklad ropy v severoukrajinskom Černihive. Informovala o tom Ukrajinská štátna služba pre mimoriadne situácie. Na fotografiách je vidieť veľké zásobníky a mohutný čierny dym. 

 

Na mieste sú aj záchranné zložky. 

 

 

Pôvodný článok: 

 

Starosta ukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev v stredu naznačil, že mesto, nachádzajúce sa na juhu krajiny, ovládli ruskí vojaci. Armáda tiež neprestáva útočiť na Mariupoľ, veľké mesto na pobreží Azovského mora.

 

Kolychajev v príspevku na sociálnej sieti Facebook uviedol, že na zasadnutí mestskej rady „dnes boli ozbrojení návštevníci“ a že ruským vojakom povedal, že v Chersone sa nenachádza ukrajinská armáda. „Sú tu iba civilisti a ľudia, ktorí tu chcú žiť!“ vyjadril sa v príspevku.

 

 

Zároveň uviedol, že ruské jednotky nariadili zákaz vychádzania od 20:00 do 6:00. Podľa Kolychajeva do mesta vpustia vozidlá naložené jedlom, liekmi a inými zásobami. „Zatiaľ je takto. Veje nad nami ukrajinská vlajka a aby to tak bolo aj naďalej, tieto požiadavky musia byť splnené. V tejto chvíli nemám viac, čo ponúknuť," cituje Kolychajeva BBC, ktorá uviedla, že vyhlásenie starostu nedokázala nezávisle overiť.

 

Prečítajte si tiež: Svetová banka zastavila svoje projekty v Rusku a Bielorusku

 

Ruské ministerstvo obrany v stredu ráno informovalo, že ruské ozbrojené sily prevzali plnú kontrolu nad Chersonom. Ukrajinská vláda však počas dňa popierala správy, že mesto padlo do rúk ruských ozbrojených zložiek. Ak by sa ruskej armáde skutočne podarilo prevziať kontrolu nad Chersonom, išlo by o prvé veľké mesto, ktoré od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ovládla, píše agentúra Reuters.

 

 

Rusi rovnako neprestávajú útočiť na Mariupoľ. Tamojší starosta Vadim Bojčenko vyhlásill, že situácia je veľmi zlá a nemôžu ani odnášať zranených. 

 

BBC s odvolaním sa na ukrajinskú armádu píše, že útoky pokračujú aj v okolí Kyjeva. Poradca ukrajinského ministerstva vnútra v stredu v noci informoval, že silný výbuch blízko vlakovej stanice v ukrajinskom hlavnom meste nespôsobil priamy útok, ale trosky zostrelenej ruskej strely s plochou dráhou letu

 

Podľa armády videli v oblasti Čierneho mora výsadkárov a raketové člny smerujúce k južnému mestu Odesa. 

 

 

Možno vás zaujme: Medzinárodný trestný súd začal vyšetrovať vojnové zločiny na Ukrajine

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies