Nemecký kancelár poprel možnosť vyslania jednotiek NATO na pomoc Ukrajine

NETKY.SK • 3 Marec 2022, 12:07 • 2 min
Nemecký kancelár poprel možnosť vyslania jednotiek NATO na pomoc Ukrajine

BERLÍN – Severoatlantická aliancia sa nechystá zasahovať do situácie okolo Ukrajiny vo vojenskej sfére, pretože by to bola veľká chyba. Uviedol to 2. marca nemecký kancelár Olaf Scholz počas spoločnej tlačovej konferencie s izraelským premiérom Naftalim Bennettom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Scholz poznamenal, že Rusko je jadrovou superveľmocou a druhým najväčším štátom v Európe. Preto nemožno podceňovať, aké nebezpečenstvo by podľa neho mohlo hroziť v prípade zapojenia vojenských síl NATO.

 

img

Olaf Scholz

 

„Preto je naša línia veľmi jasná: nebudeme vojensky zasahovať – to sa týka NATO. Aliancia to nespraví. V súčasnej situácii by to bola chyba“, uviedol nemecký kancelár.

 

Podľa slov Scholza, Nemecko a Izrael sú za diplomatické urovnanie konfliktu okolo Ukrajiny. Považujú za potrebné pokračovať v rokovaniach medzi Moskvou a Kyjevom.

 

Prečítajte si tiež: Šachista Garry Kasparov zaželal Putinovi spravodlivý trest. Aký?

 

V ten istý deň venezuelský prezident Nikolas Maduro povedal, že považuje NATO za zodpovedné za nestabilnú politickú situáciu vo východnej Európe. Okrem toho podporil ruskú operáciu na ochranu civilného obyvateľstva Donbasu.

 

img

 

Americký prezident Joe Biden 1. marca povedal, že štáty posielajú do Európy ďalšie vojenské jednotky nie preto, aby bojovali, ale výlučne na ochranu spojencov NATO. Znova poznamenal, že americká armáda sa nezúčastní na vojenských operáciách.

 

Ruský prezident Vladimir Putin 27. februára nariadil uviesť jadrové zbrane do stavu pohotovosti. Americký prezident Joe Biden v reakcii uviedol, že jadrová vojna nehrozí.       

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA - VIDEO: V Charkovskej oblasti zomrelo za deň 34 civilistov!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona