Česko daruje Ukrajine zbrane. Na Slovensko posiela vojakov

NETKY.SK • 4 Marec 2022, 08:13 • 2 min
Česko daruje Ukrajine zbrane. Na Slovensko posiela vojakov

PRAHA - Česká vláda na mimoriadnom štvrtkovom rokovaní schválila poslanie zbraní, munície a ďalšieho vojenského materiálu na Ukrajinu v hodnote 17 miliónov českých korún. Ide o dar od českých zbrojárskych firiem.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Vzhľadom na to, že ide o vojenský materiál, tak to musel procesovať náš rezort. Chcela by som spoločnostiam veľmi ďakovať, pretože táto pomoc nie je jediná,“ povedala po rokovaní vlády česká ministerka obrany Jana Černochová.

 

 

Podľa spravodajskej stanice ČT24 tiež uviedla, že v rámci posilnenia východného krídla NATO jej rezort pripravuje vyslanie vojakov na Slovensko. Mala by podľa nej vzniknúť tzv. battlegroup, ktorá bude v krajine pri hraniciach s Ukrajinou operovať a okrem českých a slovenských vojakov v nej budú aj jednotky z Maďarska, Rumunska a Bulharska. „Česká republika by do tejto skupiny uvoľnila 400 osôb,“ dodala ministerka.

 

Prečítajte si tiež: Vladimir Putin sa vyjadril k priebehu invázie na Ukrajine. Je spokojný?

 

Už v stredu ministri rozhodli, že Česko Ukrajine daruje zdravotnícky materiál z armádnych zásob za zhruba 21 miliónov českých korún. Doteraz na Ukrajinu ministerstvo obrany poslalo vojenský materiál za viac ako 600 miliónov českých korún, pripomenuli Novinky.cz.

 

O situácii rokovali aj český premiér Petr Fiala s prezidentom ČR Milošom Zemanom. „Dohodli sme sa, že môžeme garantovať beztrestnosť formou abolície prezidenta s mojou kontrasignáciou,“ povedal Fiala po stretnutí.

 

 

Na Pražský hrad sa v minulých dňoch obrátilo zhruba 300 záujemcov o výnimku na zapojenie sa do cudzej armády. Na ministerstve obrany evidovali do stredy viac ako 100 uchádzačov. Záujem o službu v cudzích armádach sa zvýšil po ruskej invázii na Ukrajinu a po tom, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval cudzincov, aby pomohli Ukrajine.

 

K téme: VIDEO: Rusi zaútočili na jadrovú elektráreň. Zelenskyj hovorí o terorizme

 

Českí občania majú službu v cudzej armáde zakázanú. Ak do nej chcú vstúpiť, musia požiadať prezidenta republiky o výnimku. Hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček v pondelok uviedol, že prezident Zeman sa v princípe stavia priaznivo za to, aby ju udeľoval.

 

Žiadosti vybavuje ministerstvo obrany, ktoré o vyjadrenie žiada rezorty vnútra i zahraničných vecí. Aj so stanoviskami ich obrana odovzdáva na konečné schválenie prezidentovi. Návrh, aby bol proces jednoduchší, už v stredu senátori odovzdali na ďalšie prerokovanie do svojich výborov a komisií.

 

 

„Zmena prichádza s tým, že je možné vstúpiť do armády alebo bojovať aj na strane armády, ktorú svojím nariadením určí vláda,“ uviedol predseda senátorského klubu SEN 21 Václav Láska.

 

Ministerka obrany Jana Černochová si myslí, že ľudia, ktorí nemajú výcvik, by sa mali skôr zapojiť do humanitárnej pomoci. Do medzinárodnej légie na Ukrajine sa medzitým podľa Zelenského prihlásilo už 16 000 cudzincov.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Snemovňa vydala Babiša na trestné stíhanie




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona