Sergej Lavrov: „Rusi sú v práve. Budeme pokračovať až do konca!“

NETKY.SK • 3 Marec 2022, 12:45 • 2 min
Sergej Lavrov: „Rusi sú v práve. Budeme pokračovať až do konca!“

MOSKVA - Moskva je presvedčená o tom, že má v konfrontácii so Západom pravdu. Vyhlásil to vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas tlačovej konferencie v Moskve.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Lavrov obvinil Severoatlantickú alianciu (NATO), že sa snaží udržať si svoju nadvládu v Európe, Moskva však nemôže dovoliť, aby niekto podkopal jej záujmy. Šéf ruskej diplomacie obvinil západných politikov z toho, že zvažujú jadrovú vojnu voči Rusku. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Televízia Sky News, ktorá tlačovú konferenciu vysielala naživo, uviedla, že Lavrov „zrejme žije v alternatívnej realite“.

 

img

Joe Biden 

 

„Je jasné, že tretia svetová vojna môže byť len jadrová. Chcel by som zdôrazniť, že myšlienka nukleárnej vojny je neustále v hlavách západných politikov a nie v hlavách Rusov. Ubezpečujem vás, že nedovolíme, aby nás provokácie vyviedli z rovnováhy,“ vyhlásil Lavrov.

 

Prečítajte si tiež: Nemecký kancelár poprel možnosť vyslania jednotiek NATO na pomoc Ukrajine

 

AFP pripomenula, že to bol ruský prezident Vladimir Putin, ktorý v nedeľu nariadil uviesť ruské jadrové sily do stavu najvyššej pohotovosti, pričom obvinil Západ z nepriateľských krokov voči jeho krajine. Rusko má pritom najväčší arzenál jadrových zbraní na svete.

 

Šéf ruskej diplomacie ďalej povedal, že „špeciálna operácia na Ukrajine bude pokračovať až do konca“. Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nazval „prvým židovským prezidentom, ktorý je predstaviteľom režimu otvorene podporujúceho nacizmus“ a opäť vyhlásil, že cieľom ruskej operácie je „denacifikácia a demilitarizácia“ Ukrajiny. Podľa neho režim v Kyjeve predstavuje hrozbu pre Rusko a je presvedčený o tom, že „Rusi sú v práve“.

 

 

Volodymyr Zelenskyj

 

Lavrov na štvrtkovej tlačovej konferencie tiež vyhlásil, že Rusko sa necíti politicky izolované napriek tomu, že Valné zhromaždenie OSN prijalo v stredu rezolúciu, v ktorej žiada, aby okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny. Za návrh sa vyslovilo 141 členských štátov, proti ich hlasovalo päť.

 

Rusko má podľa Lavrova informácie o tom, že Spojené štáty sa obávajú možnosti straty kontroly nad „chemickými a biologickými laboratóriami“ na území Ukrajiny. Agentúra Reuters pripomenula, že tieto tvrdenia Lavrov nepodložil žiadnymi dôkazmi.

 

Možno vás zaujme: Medzinárodný trestný súd začal vyšetrovať vojnové zločiny na Ukrajine

 

„Lavrov je inteligentný a schopný diplomat. Boli sme svedkami litánií klamstiev. Lavrov hovoril jednu lož za druhou,“ povedal moderátor Sky News po skončení prenosu.

 

img

Protest proti ruskej invázii.

 

Podľa BBC Lavrov tiež povedal, že Ukrajina využíva civilistov ako živé štíty. Viackrát spomenul Hollywood a vyhlásil, že tento „hollywoodsky film píšu západné médiá“

 

USA prirovnal k Napoleonovi a Hitlerovi. „V minulosti mali Napoleon a Hitler cieľ podmaniť si Európu. Teraz to robia Američania,“ dodal. 

 

K téme: Šachista Garry Kasparov zaželal Putinovi spravodlivý trest. Aký?




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona