Ruský šéfdirigent ostravskej filharmónie: „Je to odporná invázia!"

NETKY.SK • 3 Marec 2022, 08:05 • 2 min
Ruský šéfdirigent ostravskej filharmónie: „Je to odporná invázia!"

OSTRAVA - Vasilij Sinajskij, jeden z najprestížnejších svetových dirigentov a umelec ruského pôvodu, ktorý pôsobí na poste šéfdirigenta Janáčkovej filharmónie v Ostrave, vyslal do Kremľa drsný odkaz.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Prestaňte, pravda nie je na vašej strane," vyjadril a postup ruských vojsk na Ukrajine označil za "odpornú inváziu" na územie suverénneho štátu.

 

img

 

„Okrem hnevu a rozhorčenia, ktoré cítim, keď vidím súčasnú nespravodlivosť, mám s ľuďmi na Ukrajine veľký súcit. Môj starý otec bol Ukrajinec a už od detstva som od svojej matky a ďalších príbuzných počúval ukrajinské piesne a príslovia. Najšťastnejšie chvíle som prežil cez prázdniny u príbuzných v Kyjeve a okolí. Už vtedy som cítil lásku Ukrajincov k vlasti –ako sa snažili urobiť všetko pre to, aby rozkvitala," uviedol Sinajskij.

 

„Keď moji priatelia, vy nikajúci ukrajinskí hudobníci, dirigent Stefan Turchak a skladateľ Myroslav Skoryk, chodievali do môjho lotyšského orchestra, organizovali sme spolu koncerty, ktoré zostali dlho v pamäti," povedal Sinajskij.

 

img

 

„Súčasné udalosti pôsobia ako odporná invázia do suverénneho štátu, ktorá spôsobuje len smútok a tragédiu. Tým, ktorí to všetko začali, by prospelo vypočuť si ukrajinskú štátnu hymnu. Je to čistá, silná a jasná melódia, ktorá veľmi dobre ukazuje charakter tohto národa. Jej zvuk bude vždy prevládať nad rinčaním nepriateľských zbraní," dodal 74-ročný ruský dirigent.

 

Prečítajte si: Svetová banka zastavila svoje projekty v Rusku a Bielorusku

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies