Macedónsky ústavný súd anuloval rozhodnutie o rozpustení parlamentu

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 14:30 • 2 min
Macedónsky ústavný súd anuloval rozhodnutie o rozpustení parlamentu

SKOPJE - Macedónsky ústavný súd anuloval dnes rozhodnutie o rozpustení parlamentu, ktoré malo umožniť konanie predčasných volieb vypísaných na 5. júna. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ústavní sudcovia dospeli k záveru, že rozpustenie parlamentu, o ktorom v apríli rozhodol jeho predseda Trajko Veljanoski, bolo protiústavné. Ústavný súd už minulý týždeň predbežne pozastavil predvolebnú kampaň i všetky ostatné aktivity súvisiace s prípravou predčasných parlamentných volieb. Reagoval tak na podnet jednej z politických strán, ktorá požiadala o preskúmanie ústavnosti rozpustenia parlamentu. Dnes sudcovia zverejnili svoj nález v danej veci.

 

Macedónsky parlament už po minulotýždňovom oznámení ústavného súdu odložil plánované voľby na neskorší, bližšie neurčený termín. Samotnú prípravu volieb sprevádzal rozsiahly bojkot, ku ktorému sa pripojili takmer všetky strany. Predvolebnú kampaň spustila prakticky len strana bývalého premiéra Nikolu Gruevského.

 

Všetky ostatné politické zoskupenia - vrátane strán vládnej koalície - sa rozhodli júnové hlasovanie bojkotovať s argumentom, že za súčasných okolností neexistujú v Macedónsku podmienky na uskutočnenie slobodných a spravodlivých volieb.

 

Politická kríza v bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko trvá už od februára 2015, keď došlo k odhaleniu škandálu okolo rozsiahleho odpočúvania približne 20.000 občanov. Uskutočnenie predčasných volieb je súčasťou Európskou úniou sprostredkovanej dohody zameranej na riešenie macedónskej krízy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies