Enviro: Odkloňovače zvýšia viditeľnosť elektrického vedenia pre vtáky

NETKY.SK • 18 Október 2022, 13:04 • 2 min
Enviro: Odkloňovače zvýšia viditeľnosť elektrického vedenia pre vtáky

LEHNICE - Špeciálne prvky zvyšujúce viditeľnosť elektrického vedenia pre vtáctvo inštaluje v týchto dňoch Ochrana dravcov na Slovensku v spolupráci so Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou.

slovakia

left justify in out

V prvej etape ide o upevnenie pohyblivých lamelových odkloňovačov na vybraných rizikových úsekoch v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Lehnice v okrese Dunajská Streda. Informoval o tom Marek Gális z ODS. Inštalácia sa uskutočňuje v rámci medzinárodného projektu LIFE Danube Free Sky s podporou Európskej únie v rámci programu LIFE a Ministerstva životného prostredia SR. "Kontrastné čierno-biele prvky upozorňujú vtáky na prekážku počas dňa i noci, keď mnohé nočné druhy prelietajú v blízkosti našich vedení. V najbližších dvoch rokoch plánujeme na úsekoch zadefinovaných ODS ich inštaláciu v celkovom rozsahu 70 kilometrov, ktoré predstavujú pre vtáctvo najvyššie riziko nárazov v okolí rieky Dunaj na našom území," uviedol vrchný riaditeľ úseku prevádzky SEPS Miroslav Janega. "Dunaj vtáctvo využíva ako dôležitý migračný koridor v jarnom a jesennom období. Jesenné sťahovanie práve vrcholí, vtáky sa presúvajú často v početných kŕdľoch a riziko stretov s elektrickými vedeniami je vyššie," konštatoval Roman Slobodník z ODS. Podľa Gálisa ide o momentálne najefektívnejší a najrýchlejší spôsob riešenia problému. "Tieto prvky boli špeciálne vyvinuté pre farebné spektrum vnímané vtákmi a prešli prísnym testovaním na extrémne poveternostné podmienky. Inštaláciou na rizikové úseky dochádza k významnému zníženiu mortality vtákov, v našich podmienkach ide až o viac ako 90-percentný pokles," povedal. Prenosové vedenia v blízkosti Dunaja, ako doplnil, nepredstavujú pre vtáctvo nebezpečenstvo v celom ich rozsahu. "Rizikové úseky sa dajú zadefinovať vďaka špeciálnej metodike. Najväčší problém predstavuje tzv. zemné lano, ktoré je na prenosovom vedení situované najvyššie. Najmä počas ranných a večerných preletov je pre vtáky takmer neviditeľné," doplnil. V rámci projektu LIFE Danube Free Sky sa odkloňovače inštalujú aj v Maďarsku, Chorvátsku, Srbsku, Bulharsku a Rumunsku. Spolu pribudne 245 kilometrov vedení bezpečných pre vtáctvo pred nárazmi. V rámci 23 CHVÚ a deviatich významných vtáčích území má projekt za cieľ predchádzať každoročnému usmrteniu alebo zraneniu 2000 jedincov. Projektové územie na Slovensku zahŕňa šesť CHVÚ - Záhorské Pomoravie, Malé Karpaty, Sysľovské polia, Lehnice, Ostrovné lúky a Dolné Považie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona