Macedónsky minister spravodlivosti rezignoval na svoju funkciu, aký mal na to dôvod?

NETKY.SK • 21 Marec 2018, 14:18 • 2 min
Macedónsky minister spravodlivosti rezignoval na svoju funkciu, aký mal na to dôvod?

SKOPJE - Macedónsky minister spravodlivosti Bilen Saliji rezignoval na svoju funkciu.

slovakia

left justify in out

Urobil tak po tom, ako prokurátor zmiernil obvinenie voči vodičovi automobilu, ktorý pred dvoma rokmi zrazil štvorročného chlapca, a vyvolal tak vlnu nevôle u verejnosti. Politik, ktorý je členom koaličnej albánskej Demokratickej únie za integráciu, svoju rezignáciu oznámil v utorok večer a odôvodnil ju upadajúcou dôverou verejnosti k súdnictvu.

Štvorročný Almir Aliu zomrel približne týždeň po tom, čo ho v meste Kumanovo v júni 2016 zrazil spomínaný vodič. Nehode údajne predchádzala hádka medzi vodičom a otcom chlapca, ktorý ho vraj predbehol, keď čakali u lekára v miestnej nemocnici. Muži sa preto začali hádať, pričom ich spor sa dostal do takého bodu, že sa do neho zapojili aj ich rodiny.

 

Vodič zrazil chlapca, keď sa snažil ujsť pred jeho rozhnevanou rodinou. Muža, ktorý tvrdí, že chlapca zrazil neúmyselne, najprv obvinili z "úmyselnej vraždy". Prokurátor to však tento mesiac zmiernil na obvinenie z "vážneho dopravného priestupku". V prvom prípade mu hrozil až doživotný trest, v druhom ho môžu poslať za mreže na štyri až 20 rokov.

Macedónsko je kandidátskou krajinou do Európskej únie, ktorá ho už varovala, aby zreformovalo svoj súdny systém. Macedónske súdnictvo má u verejnosti nízku dôveru a predpokladá sa, že ho kontrolujú miestne politické elity. Právni experti a politickí analytici v Macedónsku obvinili Salijiho z toho, že počas svojho 10-mesačného funkčného obdobia nedosiahol očakávané výsledky v oblasti reforiem súdnictva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies