Má Pápež František zmysel pre humor? Pápežova momentálna angažovanosť na Strednom východe

NETKY.SK • 24 November 2023, 15:00 • 2 min
Má Pápež František zmysel pre humor? Pápežova momentálna angažovanosť na Strednom východe

VATIKÁN - Pápež František sa podľa vyjadrenia Vatikánu stretol s dvanástimi rodinnými príslušníkmi unesených rukojemníkov z Izraela a aby jeho kroky vyzerali ako vyvážené gesto, rovnako dlhý čas venoval rozhovorom s desiatimi príslušníkmi palestínskych rodín, ktorých príbuzní stratili svojich blízkych. Agentúry neuvádzajú, či sa palestínskych partnerov v rozhovoroch pýtal na vinníka ich žiaľu. Správa sa dostala do obehu (AP a iné agentúry) väčšmi až včera, 23. 11., návšteva príslušníkov obetí nebola predtým verejne ohlásená.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nezvyčajný politický vokabulár pápeža

Politický slovník používaný pápežom spôsobil vo svete rozruch. Použil totiž slová, ktorým sa vatikánski diplomati inak radšej vyhýbajú: terorizmus a vraj aj genocída. Neprekvapuje, že o „genocíde“ hovorí palestínska strana. Izrael udalosti zo 7. októbra 2023 spravidla označuje za teroristický akt, poprípade v médiách ako pogrom. Inak to pápež, ako sa sluší na rímskeho pontifika, hral na obe strany „férovo“ a menej adresne. Po svojich stretnutiach s postihnutými hovoril o „utrpení oboch strán“, Izraelčanov aj Palestínčanov. Stretnutia boli očividne naplánované ešte pred „dohodou o dohode“ vo veci výmeny izraelských rukojemníkov za palestínskych páchateľov trestných činov, pričom podobné výmeny v minulosti vždy zahŕňali aj usvedčených a odsúdených palestínskych teroristov.


Pápež sa ale zmienke o dohode o výmene, ktorá sa má začať dnes, úplne vyhol. Pontifex o svojich stretnutiach s príbuznými obetí hovoril po skončení generálnej audiencie na Námestí svätého Petra, kde na miestach určených pre VIP sedeli ľudia palestínskej delegácie, z ktorých niektorí mali na sebe islamské šatky a mávali plagátikmi ukazujúcich mŕtve telá a nesúce vysvetľujúci nápis genocída.


Pápež to komentoval tak trochu dialekticky, ako ináč? „Toto už je za hranicou vojny, toto je terorizmus“. A štandardne dodal – a to povedal múdro – „modlime sa za mier, modlime sa aspoň trochu za mier“. Poprosil Boha, aby pomohol „izraelskému aj palestínskemu ľudu vyriešiť problémy a nepodliehať vášniam, ktoré končia zabíjaním“. Otázku pôvodcu súčasného zabíjania neotvoril.

Klasicky neutralistický postoj Vatikánu

Postoje pápeža Františka sa nie veľmi líšia od stanovísk jeho predchodcov, možno s výnimkou Jána Pavla druhého. Podobajú sa až príliš nápadne na pozície, ktoré zaujímal počas druhej svetovej vojny pápež Pius XII., ktorého po vojne zasypala kritika za jeho „neutralizmus“ a za jeho zlyhanie pri záchrane Židov. O miere zavinenia Pia XII. za holokaustovú tragédiu sa medzi historikmi vedú dlhodobé spory, 

 

Pápež František má to šťastie, že zatiaľ nemusí čeliť globálnemu konfliktu, kde by jeho slovo malo obrovský význam, keďže je hlavou veriacich, ktorí údajne čítajú 1, 3 miliardy ľudí, ale to je len chimérický odhad meraný podľa „kresťanských“ krajín. Muslimovia tvrdia, že najpočetnejším náboženstvom na svete je islam a tu sú odhady už realistickejšie.


V každom prípade, pápež František neprezradil, kto je vykonávateľom terorizmu a kto páchateľom genocídy. Pápežom zachovávanie tajomstva pristane. Keďže je pápež František najvyššie postaveným rímskym katolíkom na svete, nemohol úplne obísť postavenie kresťanov v Palestíne. Nevydal síce encykliku „S úzkostlivou starostlivosťou“ ako jeden z ďalších Piusov (Pius XI.), v ktorej sa v roku 1937 hovorí neurčite o národnom socializme. Neutrálne. Čo iné by ste čakali? Práve tak sa pápež František musel vyjadriť k situácii kresťanov na palestínskych územiach a vyjadril „znepokojenie nad údelom kresťanov v Gaze“. Viac nič. Pápež predsa musí stať nad vecou a nie sa do nej priamo miešať.


Členovia palestínskej delegácie však hovoria, že boli ohúrení „hlbokými znalosťami pápeža Františka o príčinách vojny a o jeho empatii k ľudu Gazy“. Počas ich súkromného stretnutia vraj použil s ohľadom na Palestínčanov pojem genocída. Tvrdenie členov tejto delegácie sa však „nedá overiť z nezávislých zdrojov“.  Novinári neboli na stretnutie pozvaní a vyhlásenia kancelárie pápeža Františka v tejto záležitosti pripomínajú tajomný hrad v Karpatoch. Ale predsa len, hovorca Vatikánu Matteo Bruni uviedol, že „neverí, žeby František použil toto slovo“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Anadolu Ajansı
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies