M. Mikulčík odstupuje z funkcie generálneho riaditeľa DR SR

NETKY.SK • 20 Apríl 2011, 12:05 • 2 min
M. Mikulčík odstupuje z funkcie generálneho riaditeľa DR SR

M. Mikulčík odstupuje z funkcie generálneho riaditeľa DR SR

slovakia

left justify in out

img

Generálny riaditeľ Daňového riaditeľstva (DR) SR Miroslav Mikulčík sa rozhodol odstúpiť zo svojej funkcie. Informoval o tom dnes prostredníctvom stanoviska, ktoré TASR poskytla hovorkyňa DR SR Gabriela Dianová.
      Podľa vlastných slov konal vždy preukázateľne vo verejnom záujme a plne v súlade s príslušnými právnymi predpismi. "Plne podporujem reformný proces a smerovanie súčasnej vlády. Nechcem byť prostriedkom akéhokoľvek mocenského zápasu či už je to vo vzťahu k opozícii, alebo vo vnútri koalície. Ministra financií, ktorého si nesmierne vážim, a ani premiérku nechcem dostať do akéhokoľvek konfliktu a preto som sa dnes rozhodol zo svojej funkcie odstúpiť," konštatoval vo vyhlásení.
      Kauza okolo podozrivého prenájmu budovy pre košické daňové úrady od firmy okresného predsedu SDKÚ-DS v Nitre spôsobila v uplynulých dňoch spor v najsilnejšej vládnej strane medzi premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom financií Ivanom Miklošom. Zatiaľ čo Radičová vyzvala Mikulčíka na odchod z funkcie, Mikloš, pod ktorého DR SR patrí, trval na jeho zotrvaní. Premiérke zároveň vytkol zasahovanie do jeho zákonom daných kompetencií s tým, že o personálnych záležitostiach na ministerstve rozhoduje len on sám.
      O riešení tohto sporu rokovalo v utorok (19.4.) približne štyri hodiny prezídium SDKÚ-DS. Rozdielne pohľady na vyvodenie zodpovednosti voči šéfovi DR SR však zostali aj po ňom. Vedenie strany sa dohodlo na tom, že celú transakciu preverí Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) a na základe výsledkov tejto kontroly vyvodia definitívne závery.
      Ostatní koaliční partneri po utorkovom stretnutí v sídle SDKÚ-DS zotrvali pri svojich pochybnostiach o okolnostiach sporného prenájmu. Politickú zodpovednosť za celý prípad však podľa nich prevzala najsilnejšia vládna strana.
      Celú kauzu otvoril ešte minulý týždeň predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico, keď prezentoval informácie, že DR SR podpísalo tento rok zmluvu o prenájme budovy v Košiciach so spoločnosťou Nitra Invest, s.r.o. Jej spolumajiteľom a konateľom je pritom okresný predseda SDKÚ-DS a šéf jej poslaneckého klubu v nitrianskom VÚC Ondrej Ščurka. Podľa Fica ide o ukážkový príklad straníckeho klientelizmu a dôvod na odchod Ivana Mikloša z funkcie ministra financií. Opakovane sa vyjadril, že prípadné odstúpenie Mikulčíka nič nerieši, keďže ide iba o úradníka, ktorý nenesie politickú zodpovednosť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies