M. Lajčák rokoval vo Washingtone s americkou partnerkou H. Clintovou

NETKY.SK • 26 Júl 2012, 06:39 • 2 min
 M. Lajčák rokoval vo Washingtone s americkou partnerkou H. Clintovou

M. Lajčák rokoval vo Washingtone s americkou partnerkou H.

slovakia

left justify in out

img

Záujem na prehlbovaní dvojstranných vzťahov a celý rad medzinárodnopolitických otázok dominovali na dnešnom stretnutí podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka a ministerky zahraničných vecí USA Hillary Clintonovej vo Washingtone.
      Minister M. Lajčák sa poďakoval za pozvanie na návštevu USA a ocenil aktívne pôsobenie H. Clintonovej na poste šéfky americkej diplomacie ako aj jej prínos nielen k riešeniu zásadných medzinárodnopolitických otázok, ale aj k prehlbovaniu dvojstranných slovensko-amerických vzťahov. „Zahraničnopolitická orientácia Slovenska zostáva nemenná a vychádza predovšetkým z dvoch hlavných pilierov - nášho členstva v EÚ a NATO,“ uviedol minister Lajčák. "Chcel by som využiť príležitosť, že si tento rok pripomíname desiate výročie Pražského summitu NATO, na ktorom dostalo Slovensko pozvánku do Aliancie. Oceňujeme kľúčovú úlohu, ktorú zohrali USA v tomto procese a som rád, že sme Vašu dôveru nesklamali a vrátili vám túto strategickú investíciu v tom, že sme dnes spoľahlivým partnerom," dodal šéf slovenskej diplomacie. Spolu so šéfkou americkej diplomacie sa zhodli, že pozitívnym príkladom v tomto smere je pôsobenie slovenských jednotiek v Afganistane. Zároveň informoval americkú ministerku aj o podpore Afganistanu zo strany SR aj prostredníctvom oficiálnej rozvojovej pomoci. H. Clintonová ocenila pomoc, ktorú Slovensko prezentovalo na nedávnej medzinárodnej konferencii v Tokiu. Rovnako tak vyzdvihla úlohu, ktorú zohráva SR najmä v krajinách západného Balkánu a Východného partnerstva, ale aj v rámci demokratizačných procesov v Tunisku. 
      H. Clintonová prejavila záujem o hodnotenie situácie v EÚ a v eurozóne z pohľadu Slovenska a vypočula si informáciu o krokoch a opatreniach, ktoré prijíma vláda SR a NR SR s cieľom ich stabilizácie. Obaja ministri prezentovali dôležitosť ďalšieho rozvoja vzťahov medzi EÚ a USA. "Je nesmierne dôležité, aby sme prehlbovali spoluprácu medzi Bruselom a Washingtonom ako politicky, tak aj ekonomicky. Za kľúčové považujem, aby sme zostali aj naďalej najbližšími partnermi a spojencami a to aj vzhľadom na aktuálne finančné a hospodárske problémy vo svete," zdôraznil minister M. Lajčák. 
      Obaja partneri prediskutovali otázky spojené so situáciou na západnom Balkáne, osobitne v Srbsku, Kosove a v Bosne a Hercegovine.
      V rámci diskusie o krajinách Východného partnerstva ministri konštatovali, že zatiaľ čo na jednej strane v niektorých oblastiach (rokovania s EÚ o asociačnej dohode, o komplexnej dohode o voľnom obchode a vízovej liberalizácii) je viditeľný pokrok, u niektorých partnerov sa prehlbuje deficit demokracie a dochádza k zhoršovaniu situácie v oblasti ľudských práv a fungovania právneho štátu. „Nadchádzajúce parlamentné voľby v Bielorusku a na Ukrajine budú dôležité z hľadiska rešpektu pre dodržiavanie európskych hodnôt“ skonštatoval minister M. Lajčák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies