M. Dzurinda politicky prikrýval veľký obchod pre bratislavskú spaľovňu

NETKY.SK • 8 November 2010, 08:21 • 2 min
M. Dzurinda politicky prikrýval veľký obchod pre bratislavskú spaľovňu

M. Dzurinda politicky prikrýval veľký obchod pre bratislavskú spaľovňu

slovakia

left justify in out

img

Staronový líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda mal koncom 90-tych rokov politicky prikrývať obchod na dodávku kotlov pre spaľovanie komunálneho odpadu v Bratislave. Tvrdí to predseda Smeru-SD Robert Fico. Vychádza pritom z nahrávok, ktoré niekto osobne doručil v sobotu 6. novembra do centrály strany.
Novinárom na dnešnej tlačovej konferencii pustil tri rozhovory. Tvrdí, že hlasy patria vtedajšiemu primátorovi Bratislavy Petrovi Kresánkovi (SDK), vtedajšiemu premiérovi Mikulášovi Dzurindovi a  podnikateľovi Vladimírovi Miškovskému, ktorý sa podľa Fica angažoval v rôznych obchodných projektoch organizovaných Slovenskou demokratickou koalíciou (SDK).
Šéf najsilnejšej opozičnej strany vysvetlil, že Miškovský v rokoch 1998-1999 organizoval cez spoločnosť Siemens veľký obchod na dodávku kotlov na spaľovanie komunálneho obchodu v Bratislave. "Potrebuje to vybaviť u primátora mesta Kresánka. Vstupuje do toho poslanec Roman Vavrík (SDK), ktorý si podľa Miškovského pýta peniaze ako úplatok za tento biznis. Celé to politicky prikrýva Dzurinda, ktorý mu potvrdzuje, že sa o všetko postará," ozrejmil Fico. Ten sa zamyslel nad tým, že ak bývalý dvojnásobný premiér organizoval na začiatku svojho vládnutia takýto biznis, tak čoho bol schopný do roku 2006 a dnes ako predseda koaličnej SDKÚ-DS.
Na jednej z telefonických nahrávok, o ktorej je Fico presvedčený, že sú na nej Dzurinda a Miškovský, podnikateľ hovorí, že mal s Vavríkom nepríjemný rozhovor. "Takže to začína byť veľmi zlé." Hlas podobný Dzurindovmu mu odpovedá, že sa mu úprimne snaží pomôcť. "Tak zavolaj v tejto chvíli Kresánkovi, ktorý sa už dve hodiny vadí s Vavríkom, keď mi chceš pomôcť," reagoval na to telefonický partner. "Neboj sa, ja viem, čo mám robiť a ubezpečujem ťa, že to, čo môžem, tak aj urobím," pokračovala komunikácia. Druhý účastník rozhovoru ďalej vysvetľoval, že zažil pokus o korupciu. "A ten človek je aj na tvojej kandidátke, ktorej si ty lídrom," zdôraznil.
Fico oficiálne požiadal Dzurindu, Kresánka aj Miškovského, aby vysvetlili, o čom hovorili na týchto nahrávkach. Ako uviedol, spolu s ďalšími členmi Smeru-SD hľadali celú noc podklady k tomuto biznisu. Podľa neho existuje zmluva so spoločnosťou Siemens a mestom Bratislava, ktorá má potvrdzovať pokutu 500 miliónov korún, ktorú získa Siemens v prípade odstúpenia od zmluvy. "Je zrejmé, že takáto mimoriadne lukratívna zmluva musela byť dostatočne ohodnotená a odmenená," podčiarkol.
Aktérov rozhovoru aj to, že ide práve o spomínaný obchod, identifikovali na základe parlamentnej diskusie v roku 2000. "Interpelácia bola pravdepodobne na ministra spravodlivosti, kde sa hovorí o existencii nahrávky, ktorá ma potvrdzovať, že sa chystala veľká objednávka pre Siemens v Bratislave," ozrejmil Fico s tým, že sa spomína aj jej nevýhodnosť, ktorá sa týka predovšetkým odstupného v sume 500 miliónov korún.
Líder Smeru-SD predpokladá, že nahrávka sa objavila ako reakcia na vyjadrenia Dzurindu na sobotňajšom (6.11.) kongrese SDKÚ-DS. V príhovore vyhlásil, že na Slovensku nie je žiadna sociálna demokracia, ale partia skorumpovaných komunistov, ktorí robia nenávistnú protiľudovú politiku. Fico podčiarkol, že touto rétorikou, ktorá urazila členov a sympatizantov tohto opozičného politického subjektu, prekročil akékoľvek medze.
So zvukovým záznamom nemieni Fico ďalej nič robiť, ani s ním nepôjde na políciu. Za postačujúce považuje jeho zverejnenie, pričom za tento krok nesie plnú zodpovednosť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies