Ľudia už nebudú musieť odpratávať sneh z obecných chodníkov

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 15:41 • 2 min
Ľudia už nebudú musieť odpratávať sneh z obecných chodníkov

BRATISLAVA - O obecné chodníky sa už nebudú musieť starať ľudia z priľahlých domov. Táto povinnosť prejde od mája tohto roku na vlastníkov alebo správcov chodníkov. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž v stredu (14. 3.) prijali nový zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, ktorý prináša zmenu aj v povinnosti čistenia chodníkov.

slovakia

left justify in out

"O chodníky sa po novom budú starať ich vlastníci alebo správcovia. Rozhodli sme sa pre túto zmenu, pretože terajší stav je obzvlášť nespravodlivý voči chorým a starším osobám," priblížil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). V súčasnosti musia majitelia domov chodníky čistiť, odpratávať z nich sneh a majú tiež zodpovednosť, ak sa na šmykľavých chodníkoch niekomu niečo stane.

 

"Dnešná zákonná úprava predstavuje precedens spočívajúci v tom, že zaväzuje určitú skupinu subjektov starať sa o veci patriace do vlastníctva iných osôb, a to bezodplatne," dodal Érsek.

 

Podľa prijatej zmeny tak budú odstraňovať nedostatky na chodníkoch správcovia miestnych komunikácií. Tí budú zodpovedať i za škody, ktoré vznikli v dôsledku znečisteného alebo zľadovateného chodníka.

 

V rámci nového zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke sa zároveň znižujú aj pokuty za chýbajúce alebo neplatné emisné či technické kontroly auta. Zmena nastane v tom, že ak si majiteľ auta dodatočne splní svoju povinnosť, teda absolvuje emisnú či technickú kontrolu, tak sa mu bude pokuta považovať za uhradenú, ak do 15 dní zaplatí tretinu z nej. To predstavuje 55 eur.

 

"Predpokladám, že tento nástroj bude motivačným pre všetkých prevádzkovateľov vozidiel. Zámerom je, aby cesty boli bezpečnejšie, a aby si prevádzkovatelia vozidiel aj následne splnili svoje povinnosti a vyhli sa pokute v plnej výške," uviedol Érsek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies