Ľudia čoraz viac využívajú elektronické služby Sociálnej poisťovne

NETKY.SK • 11 November 2015, 13:51 • 2 min
Ľudia čoraz viac využívajú elektronické služby Sociálnej poisťovne

BRATISLAVA - Pre zrýchlené vybavovanie požiadaviek občanov Sociálna poisťovňa (SP) disponuje viacerými spôsobmi elektronickej komunikácie s verejnosťou a ich využívanie neustále narastá. Individuálny účet poistenca, ktorý obsahuje informáciu o dosiahnutých vymeriavacích základoch a obdobiach poistenia občana (zamestnaniach), malo k 6. novembru 2015 zriadený celkovo 46.820 občanov.

slovakia

left justify in out

Informácie sa aktualizujú každoročne k 30. aprílu. Saldokonto, prostredníctvom ktorého si samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) môže skontrolovať predpisy a úhrady poistného a či tieto boli odoslané do SP, využíva 6990 SZČO. Vyše 99 % zamestnávateľov, v absolútnom čísle 159.387 zamestnávateľov, komunikuje so Sociálnou poisťovňou elektronicky, to znamená, že výkazy poistného, či registračné listy zasiela práve týmto spôsobom.

 

Takmer 1600 poskytovateľov zdravotnej starostlivosti zasiela základné zúčtovacie doklady, ktorými vykazujú zdravotné výkony na účely sociálneho poistenia, elektronicky. Elektronicky môžu so Sociálnou poisťovňou komunikovať priamo všetci záujemcovia, a to formou elektronického podania Informačno-poradenskému centru (IPC) cez kontaktný formulár zverejnený na stránke www.socpoist.sk. IPC vybavilo v období od 1.1.2015 do 31.10.2015 spolu 27.974 elektronických podaní doručených prostredníctvom formulára pre otázky na webe SP a 3862 elektronických podaní doručených do SP prostredníctvom elektronickej podateľne. Využívanie elektronického formulára pre otázky je z pohľadu verejnosti výhodnejšie a rýchlejšie. Formulár ich presne navedie, čo treba vyplniť a následne dostávajú notifikácie. Takže, ak podanie nie je možné vybaviť ihneď, každý je vždy informovaný o ďalšom postupe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies