ROZHOVOR Šachový šampión Jerguš Pecháč remizoval s úradujúcim majstrom sveta!

NETKY.SK • 21 August 2022, 17:00 • 2 min
ROZHOVOR Šachový šampión Jerguš Pecháč remizoval s úradujúcim majstrom sveta!

Má 21 rokov a už ho nazývajú šachovým veľmajstrom. Právom. Sobota – 6.august 2022 – sa zapíše zlatými písmenami do dejín slovenskej šachovej histórie.

slovakia

left justify in out

„Na svedomí“ to má slovenský šachový skvost Jerguš Pecháč, ktorý  sa v 8. kole Šachovej olympiády v indickom Čennaí zaslúžil o svetový úspech, keď remizoval s úradujúcim majstrom sveta Magnusom Carlsenom. Napriek časovej zaneprázdnenosti si našiel čas na exkluzívny rozhovor pre Netky.

 

Ako ste sa dostali k šachu? Kto vás k nemu priviedol?

 

Priviedol ma k nemu otec, keď som mal približne 5 rokov. Traduje sa, že som ho prvýkrát porazil na mamine narodeniny, ale to už, samozrejme, nedokážem presne potvrdiť.

 

img

 

Ako vyzerá šachový tréning?

 

Šachová hra sa delí na 3 časti: otvorenie, stredná hra a koncovka. Každý z týchto aspektov hry treba trénovať. Keby sme išli viac do podrobností, tak konkrétne prepočet, stratégia, útok a obrana atď. Moderne sa už obvykle trénuje za počítačom, ale knihy sú tradičnejšia forma tréningu. Okrem čisto šachového tréningu si treba udržiavať aj dobrú fyzickú kondíciu, keďže klasické turnaje zvyčajne trvajú 10 dní a jedna partia obvykle okolo 4 hodín, plus príprava na partiu. To môže byť niekedy dosť veľká záťaž.

 

Obdivujete niektorého svetového šachistu?

 

Po ľudskej stránke 15. majstra sveta Ananda. Vždy slušný a veselý.

 

S kým by ste si chceli ešte zahrať? Máte takého hráča vo svete šachu?

 

Hráča ani až tak nie, skôr silné turnaje, na ktorých by som sa rád zúčastnil. Jeden z takých turnajov je napríklad tradičný turnaj v Holandsku vo Wijk aan Zee, ktorý má dlhú tradíciu a vždy kvalitné obsadenie.

 

img

 

Hra si vyžaduje koncentráciu, pokoj a sústredenie, dá sa to naučiť?

 

Určite áno.

 

Prečo sú v šachu biele figúry výhodou? Je to preto, že sa s nimi začína?

 

V šachu sa hráči striedajú vždy po jednom ťahu a aj preto má malú výhodu ten, kto začína ako prvý. Na najvyššej úrovni to je obvykle tak, že hráč s čiernymi figúrami je spokojný s remízou a hráč s bielymi sa snaží získať výhodu a postupne tlačiť na výhru.

 

Ako ste prijali informáciu, že budete mať za súpera majstra sveta Magnusa Carlsena?

 

Túto partiu som odohral na tohtoročnej olympiáde v Indii, kde sme ako tím reprezentovali Slovensko. Som rád za každú partiu, ktorú si môžem zahrať a majster sveta, samozrejme, nebol žiadna výnimka. Nakoniec náš súboj skončil remízou ako aj celkový zápas proti silnému Nórsku.

 

img

 

Čo pre vás znamená Gligoričovova trofej za rok 2021, ktorú si preberáte na úvodnej fotografii?

 

Ešte viacej utierania prachu. (Smiech). Teraz vážne, cenu som samozrejme neočakával a týmto sa chcem aj poďakovať Slovenskému šachovému zväzu a jeho členom za podporu, ktorú vynaložili pri získaní tejto ceny, ktorá mi aj tak trošku otvorila dvere do svetového šachu.

 

Čo študujete, aké sú vaše koníčky mimo šachu?

 

Po minuloročnom ukončení strednej školy sa už naplno venujem šachu. Vo voľnom čase chodím rád von s kamarátmi, športujem alebo aj občas čítam knihy.

 

Máte nejaký špeciálny šachový cieľ?

 

Špeciálny asi nie, ale rád by som sa zlepšoval pokiaľ to bude možné a nielen v šachu.

 

Prečítajte si aj: ROZHOVOR Chcete spoznať susedov Petra Cmorika? Pozrite si jeho videoklip Pripíjam!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies