REPORTÁŽ: Pomáha lož prežiť?

NETKY.SK • 21 November 2019, 9:49 • 2 min
REPORTÁŽ: Pomáha lož prežiť?

Slovenská dobová dráma s medzinárodným hereckým obsadením! Nový filmový klenot Malá Ríša už môžete vidieť v kinách.

slovakia

left justify in out

Slovensko čaká bohatá filmová jeseň. Malá Ríša, film ktorý vám svojím príbehom vnukne otázku na zamyslenie: "Môže lož pomôcť prežiť? Čo myslíte?"

 

Film angažoval zahraničných aj slovenských hercov, čím vzniká prvotriedna svetová klasika, ktorá sa odohráva v prostredí unikátnych slovenských lokalít. Navyše využíva reálne prostredie a dobový filmový dizajn, a tým film naberá na autentickosti. 

 

Nová slovenská dobová dráma so svetovým hereckým obsadením

 

Mladá Eva (Alicia Agneson) pracuje v továrni arogantného zbohatlíka Bara, aby sa uživila, kým sa jej manžel vráti z vojny. Ten jedného dňa dezertuje a vracia sa domov s nádejou, že všetko bude tak, ako predtým. Do dediny však nečakane prichádza aj záhadná Cat, ktorá pozná jeho minulosť a pre vlastné prežitie je schopná urobiť skutočne všetko.

 

"Nápad vytvoriť podľa divadelného predstavenia fyzického tanca EPIC od Debris Company celovečerný film vznikol pred viac ako štyrmi rokmi, ale svoju finálnu podobu v dramatickom prevedení nadobudol až v lete 2018, vďaka ocenenému britskému scenáristovi Ewanovi Glassovi, ktorý príbeh zasadil do industriálneho prostredia slovenského vidieka na konci druhej svetovej vojny," uvádza producent filmu Branislav Chlpík.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#littlekingdomfilm #setlife #filmmaking #filmaking #soundguy

Príspevok, ktorý zdieľa Malá ríša: Little Kingdom (@mala_risa_film),

 

Spolu s producentkou Zuzanou Chadimovou sa aj vďaka záujmu britskej kastingovej režisérky Nancy Bishop (ktorá pracovala na filmoch ako James Bond: Casino Royale či Mission Impossible) rozhodli ponechať celý príbeh v angličtine. Nancy vybrala po náročných castingoch medzinárodné herecké obsadenie, pričom najpočetnejšími hereckými skupinami sú slovenskí a britskí herci.

 

Hlavná časť natáčania prebehla počas novembra a decembra 2018. Producent Branislav Chlpík hovorí: "Vďaka skvelému filmovému štábu a výbornej koncentrácii tvorcov natáčanie prebehlo hladko, aj keď chladné počasie a 16 hodinové šichty dali všetkým zabrať. V náročných momentoch si herecký team symbolicky pomáhal skladbou od Queenu - Under Pressure."

 

img

 

Natáčalo sa vo viacerých pôvodných slovenských lokáciách - napríklad v obrovskej továrni v Nižnej Slanej, ktorá je dnes už mimo prevádzky, či v kultúrno-kreatívnom centre zrekonštruovaného františkánskeho kláštora v Rožňave, ktoré v príbehu poslúžilo ako nevestinec.

 

V továrni v Štóse sa štábu podarilo nájsť dobové autentické stroje, na ktorých sa vyrábala munícia ešte počas 2. svetovej vojny. Príbeh dotvorilo aj natáčanie v malebnej Španej doline alebo kaštieli v Tomášikove, ktorý filmu poslúžil ako symbol bohatstva a sídlo majiteľa továrne. 

 

"Príbeh Evy Kováčovej bol pre mňa obrovskou inšpiráciou. Jej konanie je obdivuhodným a silným odkazom vytrvalosti žien v ťažkých časoch počas vojny," tvrdí švédska herecká hviezda Alicia Agneson známa z populárneho seriálu Vikingovia.

 

Zo slovenských hercov sa vo filme predstavia Ján Jackuliak, Marián Labuda ml., Lucia Vráblicová, Kristína Kanátová, Katarína Šafaříková, Lucia Hurajová, Gregor Hološka, Juraj Hrčka, David Hartl, Ondrej Kaprálik a dokonca aj hviezda MMA Attila Végh.

 

img

 

Slovenská produkčná spoločnosť FilmFrame v spolupráci s islandským producentom Saemundurom Norðfjörðom, (Loki film), českým producentom Janom Schwarczom, (UP&UP Production), maďarským 

 

producentom Csanadom Darvasom, (Orchestra Films Budapest) vytvorili unikátny filmový projekt, ktorý má ambíciu svojím príbehom prehovoriť aj k divákom ďaleko za hranicami Slovenska.

 

Koprodukčným partnerom filmu je aj VFX spoločnosť Blue Faces, ktorá sa postarala o vytvorenie všetkých vizuálnych efektov vo filme. Realizáciu tohto filmu podporil Audiovizuálny fond v spolupráci s SPP. 

 

 

Režisérom filmu je Pater Magát, ktorý má na konte celovečerné filmy Kabát a Onemanshow, podpísaný je aj pod kriminálnym seriálom Specialisté pre českú Novu. Filmovú hudbu zložil islandský hudobný producent a skladateľ Valgeir Sigurðsson, zakladateľ Greenhouse Studio, u ktorého nahrávali a produkovali hudbu aj známe projekty ako Sigur Rós, Kronos Quartet, Ben Frost alebo Björk.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona