Lotyši rázne odmietli uznanie ruštiny za druhý úradný jazyk

NETKY.SK • 20 Február 2012, 08:35 • 2 min
Lotyši rázne odmietli uznanie ruštiny za druhý úradný jazyk

Lotyši rázne odmietli uznanie ruštiny za druhý úradný jazyk - Politika Lotyšskí voliči dnes veľkou väčšinou hlasov odmietli v referende uznanie ruštiny za druhý úradný jazyk krajiny. Z čiastkových výsledkov po sčítaní 50 percent odovzdaných hlasov vyplýva

slovakia

left justify in out

img

Lotyšskí voliči dnes veľkou väčšinou hlasov odmietli v referende uznanie ruštiny za druhý úradný jazyk krajiny.
      Z čiastkových výsledkov po sčítaní 50 percent odovzdaných hlasov vyplýva, že príslušnú zmenu ústavy odmietlo takmer 78 percent zúčastnených voličov, oznámila agentúra AP. 
      Na historickom referende sa zúčastnili až približne dve tretiny oprávnených voličov, čo bolo výrazne viac ako pri predchádzajúcich plebiscitoch a voľbách v tejto pobaltskej krajine. 
      Neúspech stúpencov ruštiny sa očakával, keďže jej uznanie za druhý úradný jazyk malo medzi etnickými Lotyšmi početných tvrdých odporcov. Podľa pozorovateľov výsledok hlasovania zrejme ešte viac prehĺbi rozkol v lotyšskej spoločnosti.
      Približne jedna tretina z 2,1 milióna obyvateľov Lotyšska považuje ruštinu za svoj rodný jazyk. Príslušníci ruskej menšiny chcú, aby oficiálny štatút ruského jazyka zmenil to, čo považujú za 20-ročnú diskrimináciu.
      Pre etnických Lotyšov je referendum "trúfalým pokusom" zasahovať do nezávislosti Lotyšska, obnovenej po polstoročí sovietskej okupácie počínajúcej od druhej svetovej vojny.
      Keby referendum dopadlo v prospech ruštiny, lotyšská vláda by mohla požiadať, aby ruština mala taký istý štatút ako ostatné úradné jazyky v EÚ. Únia by potom musela dbať o to, aby prekladala všetky svoje úradné dokumenty aj do tohto jazyka a zabezpečila tlmočenie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies