Vedci netušia prečo u nakazených koronavírusom prichádza siedmy deň zlom

NETKY.SK • 11 Máj 2020, 12:41 • 2 min
Vedci netušia prečo u nakazených koronavírusom prichádza siedmy deň zlom

Veľkou záhadou je pre lekárov správanie koronavírusu SARS-CoV-2. Zatiaľ sa im nepodarilo zistiť, prečo u mnohých pacientov nakazených novým typom koronavírusu, ktorých stav bol stabilný, nastáva siedmy deň zlom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Infikovaní sa náhle dostanú do život ohrozujúcej fázy priebehu choroby, píše server týždenníka Focus s odkazom na lekárske štatistiky.

 

Problémy po týždni

Mnohí lekári hlásia, že u niektorých pacientov nastáva siedmy deň razantný zvrat. "Na konci prvého týždňa choroby sú v stabilnom stave, zrazu sa v ich tele objaví extrémne silná zápalová reakcia, ktorá sa šíri po celom tele," povedal denníku The Guardian pneumológ David Darley z nemocnice St. Vincent v Sydney.

 


Chorým zlyhávajú pľúca, klesá krvný tlak, postupne zlyhávajú ďalšie orgány, obzvlášť obličky, a v tele sa začnú tvoriť krvné zrazeniny.

 

"U pacientov nakazených novým typom koronavírusu existuje veľmi špecifická sada štádií choroby. Z nejakého, nám zatiaľ neznámeho dôvodu, ale týmito štádiami neprejdú všetci nakazení," hovorí Darley.

 

Ohrození starší muži s cukrovkou
Lekári vypozorovali, že ťažkým priebehom choroby Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus, sú obzvlášť ohrození starší muži, ktorí trpia buď cukrovkou, alebo vysokým krvným tlakom, poprípade kardiovaskulárnymi chorobami. Ale ani v tomto prípade nemožno hovoriť o pravidle.

 

Zatiaľ neexistuje spôsob, ako zistiť, u akých pacientov sa má očakávať vážnejší priebeh choroby. Lekári dúfajú, že by im mohlo pomôcť pozorné sledovanie biomarkerov. To je merateľný indikátor určitého biologického stavu alebo podmienok.

Nemocnica St. Vincent v Sydney spúšťa projekt, v rámci ktorého bude kontrolovať pacientov, ktorí prekonali nákazu koronavírusu. Lekári tak chcú zistiť, či vírus po sebe zanechá nejaké trvalé zmeny na orgánoch, v imunitnom systéme či krvi.

 

"Zatiaľ nie je jasné, či je to vírus, ktorý napáda pľúca, cievy, alebo imunitný systém, ktorý sa vymkne kontrole a následne spôsobuje poškodenie pľúc a ciev," povedal Darley a dodal: "Môže to byť aj kombinácia oboch variantov."

 

Niektorí pacienti prekonali po nakazení koronavírusu tiež zápal mozgu. Z niektorých krajín dorazili informácie o infikovaných, ktorí utrpeli cievnu mozgovú príhodu.

 

"Nie je jasné, či vírus infikuje cievne výstelkové bunky v mozgu alebo či je pacientova krv príliš náchylná k zrážaniu v dôsledku zápalu, čo zase vedie k mŕtvici," povedal Darley.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies