LOH 2020: Ako to vyzerá s odmenami pre medailistov? Česi a Slováci to majú rozdielne

NETKY.SK • 2 August 2021, 16:30 • 2 min
LOH 2020: Ako to vyzerá s odmenami pre medailistov? Česi a Slováci to majú rozdielne

TOKIO - Olympijskí víťazi z tokijských hier v českom tíme sa môžu tešiť na odmenu 2,4 milióna českých korún, čo je v prepočte 94 214 eur. Informovala o tom česká Národná športová agentúra (NSA), ktorá schvaľuje odmeňovanie českých športovcov.

slovakia

left justify in out

Podľa NSA strieborní Česi v Tokiu dostanú 1,8 milióna Kč, čiže 70 658 eur a bronzoví 1,2 milióna Kč, čiže 47 105 eur. Odmeny pre Čechov sú rovnaké ako na zatiaľ ostatných zimných olympijských hrách v Pjongčangu 2018.

Českí športovci mali v čase schválenia odmien za OH 2020 na konte už osem medailí, z toho štyri zlaté.

"Som presvedčený, že športovci si svoje odmeny zaslúžia do poslednej koruny. Propagácia našej krajiny po celom svete, o ktorú sa zaslúžili naši olympijskí medailisti, má pre Českú republiku nevyčísliteľnú hodnotu," uviedol predseda NSA Filip Neusser.

 

img


NSA rovnako schválila odmeny pre viacčlenné tímy a pre medailistov z paralympijských hier v Tokiu, ktoré nasledujú dva týždne po skončení olympijských hier. Napríklad zlaté české deblistky v tenise Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková si rozdelia 3,18 milióna Kč, čiže 124 833 eur. Pre paralympionikov sú pripravené odmeny v rovnakej výške ako u olympionikov.

 

"Je to náš odkaz do športového prostredia, že pristupujeme rovnako k všetkým športovcom," uviedla podpredsedníčka NSA Markéta Kabourková.

 

Slovenskí medailisti v Tokiu 
V porovnaní s Čechmi sú slovenské odmeny za medaily na OH 2020 o čosi nižšie. Prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV ) Anton Siekel už pred začiatkom OH informoval, že za zlatú medailu dostane športovec odmenu 50 000 eur, za striebro 40 000 a za bronz 30 000 eur.

 

img

 

AKTUALIZOVANÉ: LOH: Slovenský golfista Sabbatini vybojoval pre Slovensko tretiu medailu!

 

LOH 2020: Fantázia! Jakub Grigar získal striebro vo vodnom slalome!

 

LOH 2020: Slovensko má prvú medailu z Tokia! Zuzana Rehák Štefečeková získala zlato!

 

"Odmeňovanie našich medailistov sa od predchádzajúcej olympiády nezmenilo. Tentoraz sa na spolufinancovaní chce podieľať aj štát, ale my sme pripraven  športovcom záväzky vyplatiť aj tak," povedal Anton Siekel na webe sport24.pluska.sk.

 

Ostatné krajiny 
Rovnaký zdroj informoval aj o tom, že na najvyššie odmeny za zlatú medailu sa môžu tešiť športovci Singapuru,849 902,53 eur. Zo športovo vyspelých krajín si najviac cenia zlato Taliani (140 350,88 eur). Rusi dostanú za víťazstvá na OH 50 682,26 eur a Američania 31 851,85 eur.

 

Špeciálna kategória sú Briti, Nóri a Švédi, ktorí svojim olympijským víťazom negarantujú žiadne odmeny.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona