Lipšic: Kiska konal v súlade s nálezom ÚS v kauze Čentéš, Smer sú farizeji

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 20:02 • 2 min
Lipšic: Kiska konal v súlade s nálezom ÚS v kauze Čentéš, Smer sú farizeji

BRATISLAVA - Rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku vymenovať len jedného ústavného sudcu a zvyšných kandidátov odmietnuť je úplne v súlade s rozhodnutím Ústavného súdu SR v kauze Čentéš. Smer-SD, ktorý ho kritizuje, sa správa farizejsky. Pre TASR to povedal Daniel Lipšic (NOVA).

slovakia

left justify in out

"Ústavný súd v kauze Čentéš povedal, že prezident môže skúmať aj iné dôvody na vymenovanie alebo nevymenovanie, ako len zákonné predpoklady výkonu funkcie," pripomenul Lipšic. Prezident podľa výkladu Ústavného súdu nemusí vymenovať kandidáta zvoleného Národnou radou SR, ale nesmie to urobiť svojvoľne, musí svoje rozhodnutie zdôvodniť. Lipšic tvrdí, že Kiska to splnil.
     

Pripomenul, že Smer-SD takýto výklad ústavy v kauze Čentéš rešpektoval a chválil. Lipšic je preto šokovaný, že v prípade nevymenovania ústavných sudcov, Smer-SD prezidenta Kisku kritizuje. "Som šokovaný, že sa správajú tak farizejsky v tomto prípade, lebo právne je to tá istá situácia," vyhlásil pre TASR Lipšic. Dodal, že rozhodnutie Ústavného súdu sa nám môže páčiť alebo nepáčiť, ale je všeobecne záväzné. "Je to platné právo," zdôraznil Lipšic, podľa ktorého sa nevzťahuje len na menovanie generálneho prokurátora.
     

Lucia Žitňanská z Mosta-Híd si myslí, že Smeru-SD, ale aj zvyšku parlamentných strán sa vracia "jedno zlé mocenské rozhodnutie v prípade doktora Čentéša". Rozhodnutie prezidenta Kisku rešpektuje. "Pán prezident vyberal kandidátov, ktorých dostal z Národnej rady, aplikoval nález Ústavného súdu. A pokiaľ svoje rozhodnutie o odmietnutí kandidátov vie zdôvodniť a za zdôvodnením si stojí, je to rozhodnutie prezidenta," zdôraznila.
     

Pripomenula, že Kiska mal na výber z kandidátov, ktorých v parlamente zvolila strana Smer-SD. Žitňanská už pred voľbou kandidátov zdôrazňovala, že sú aj lepší kandidáti. "Smer si zvolil kandidátov podľa svojich predstáv. Už vtedy sme tento výber kritizovali. Mali sme v parlamente možnosť vybrať skúsených právnikov, ktorí sa ústavnému právu venovali roky," uzavrela.
     

Predseda parlamentu Pavol Paška dnes v reakcii na rozhodnutie prezidenta reagoval tým, že Kiska nezabezpečil riadny chod ústavných orgánov, čím nenaplnil svoje ústavné povinnosti. Paškovi sa nepozdáva, že prezident označil piatich kandidátov ako nevhodných. Tiež sa mu nepáči, že prezident "žiada" parlament o zvolenie nových kandidátov.
     

Čo presne bude Paška robiť, nepovedal, avizoval len postup striktne v medziach ústavy. Myslí si však, že nová voľba nie je možná. Na novinársku otázku, v čom je táto situácia iná, ako prípad zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ktorého vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič odmietol vymenovať, Paška nepovedal.
     

Kiska dnes oznámil, že novou sudkyňou Ústavného súdu SR na ďalších 12 rokov sa stane sudkyňa Najvyššieho súdu SR Jana Baricová. U ostatných piatich kandidátov nezistil "trvalý záujem o ústavné právo a ústavné súdnictvo". Sudkyňa Baricová zaujme jednu z pozícií súčasných sudcov ÚS Jána Lubyho, Juraja Horvátha a Jána Auxta, ktorým vyprší funkčné obdobie 4. júla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies