Vedci vyvíjajú vakcínu na Covid-19 v podobe náplaste

NETKY.SK • 22 Február 2021, 09:04 • 2 min
Vedci vyvíjajú vakcínu na Covid-19 v podobe náplaste

VEĽKÁ BRITÁNIA - Vedci vo Veľkej Británii už nejaký čas vyvíjajú vakcínu na koronavírus vo forme „inteligentnej náplaste“. Je to lacnejší variant k bežnej vakcíne a úplne bezbolestný.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Inteligentná vakcína v náplasti je malé silikónové zariadenie, ktoré je úplne jednorazové a na aplikáciu vakcíny využíva mikroihly. Podľa vedcov je skenovateľné, aby poskytlo vedcom informácie o podaní účinnej látky.

 

img

 

Náplasť by sa mala používať prilepením na rameno pacienta na 24 hodín a potom bude oskenovaná a vedcom tak budú poskytnuté údaje o imunoglobulínoch. Zistia tak, či bola úspešne aplikovaná.

 

img

 

Vyvinuli ju na Swansea University. Vedci tvrdia, že náplasť ponúkne ideálne riešenie pre tých, ktorí sa boja ihiel. „Očakávame, že reakciou na túto očkovaciu náplast budú imunoglobulíny, ktoré bude zariadenie schopné detekovať. Okrem pandémie by sa rozsah tejto práce mohol rozšíriť aj na ďalšie infekčné choroby, pretože charakter platformy umožňuje rýchle prispôsobenie sa rôznym infekčným chorobám,“ vysvetlil pre BBC Dr. Sanjiv Sharma, odborný asistent v Swansea.

 

img

 

Doktorantka Olivia Howells vysvetlila prečo sú náplaste nebolestivé: „Neprenikajú tak hlboko do kože a nestimulujú receptory bolesti, takže sú menej bolestivé ako injekčná ihla.“

 

img

 

Okrem tejto výhody, je to lacnejšia alternatíva k bežným injekčným ihlám. Tento projekt je zatiaľ vo veľmi skorom štádiu vývinu, no tím pracujúci na univerzitách vo výskumnom centre IMPACT spolu s vedcami z Imperial College London dúfa, že prototypovú verziu náplaste pripravia už v marci.

 

img

 

Potom budú nasledovať štádiá pokusov na ľuďoch, či sú vakcíny také funkčné, ako by vedci chceli a či spĺňajú všetky bezpečnostné normy.  

 

Súvisiaci článok: Rezort zdravotníctva zváži, či nakúpi necertifikovanú vakcínu Sputnik V

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies