Limone sul Garda –citrónový raj, kde vedia, ako sa dožiť sto rokov

NETKY.SK • 16 September 2023, 09:42 • 2 min
Limone sul Garda –citrónový raj, kde vedia, ako sa dožiť sto rokov

Až do 40. rokov 20. storočia bola obec Limone sul Garda pri známom jazere Lago di Garda v Lombardii takmer izolovaná, pretože sa do nej dalo dostať len po jazere alebo cez hory.

slovakia

left justify in out

Jej izoláciu ukončila výstavba cesty v roku 1932 a dnes je Limone sul Garda jedným z najobľúbenejších turistických stredísk v tejto oblasti neďaleko severného cípu jazera Garda, kde sa nachádza aj slávna Riva del Garda.

Dnes je obec Limone sul Garda známa hneď viacerými faktami: Pestovaním skvelých citrónov (odtiaľ aj názov „limone“), vynikajúcim olivovým olejom a nezvyčajnou dlhovekosťou svojich obyvateľov.

 

To, prečo sa obyvatelia tejto „zastrčenej“ dedinky dožívajú tak veľa rokov, nedávalo spávať mnohým múdrym hlavám. V 70. rokoch 20. storočia farmakológ z Milána zistil, že obyvatelia Limone majú v krvi mutovanú formu apolipoproteínu (tzv. ApoA-1), ktorá vytvára zdravú formu cholesterolu s vysokou hustotou, čo vedie k zníženiu rizika aterosklerózy a iných kardiovaskulárnych ochorení.

Tento proteín v kombinácii so zdravou stredomorskou stravou bohatou na ryby, olivový olej a miestne citrusové plody a s mimoriadne priaznivými klimatickými podmienkami je receptom obyvateľov Limone na dlhší život. Už dlhodobo sa tu približne dvanástim z 1 000 obyvateľov podarí prekročiť vek 100 rokov.

Dnes už Limone dávno nie je tým izolovaným kúskom raja, kam sa nedá dostať. No napriek svojej popularite si toto miesto dokázalo zachovať čaro obce s nádychom zvláštneho pokoja, s malebnými starými domami, úzkymi dláždenými uličkami a pôvabným prístavom, v obklopení hôr a množstva zelene, ktorá ponúka návštevníkom možnosť príjemných prechádzok popri jazere alebo aj náročnejších túr po horských chodníkoch.

Čarovná dedinka na brehu jazera má v skutočnosti čo ponúknuť všetkým typom cestovateľov – každý si tu nájde niečo pre seba. Navyše, vďaka blízkosti niektorých ďalších zaujímavých miest v okolí jazera (Sirmione, Malcesine...) môžete preskúmať aj ďalšie krásy tohto regiónu.

Keďže citróny sa tu pestujú už celé roky a majú tu bohatú tradíciu, určite nevynechajte návštevu starého citrónového hája a múzea s názvom „Limonaia del Castel“.  Ak ste skôr športové typy, neďaleko Limone sul Garda sa nachádza obľúbená Ciclopista del Garda – cyklodráha medzi regiónmi Lombardsko a Južné Tirolsko, dlhá 1 km, ktorá vedie pozdĺž hôr, čiastočne nad jazerom a ponúka nádherné obrazy na krajinu.

Ak už ste zablúdili do tejto čarovnej „dedinky storočných“, je tu aj niekoľko pláží, na ktorých si môžete poleňošiť – napríklad Spiaggia Cola, alebo Fonte Torrente San Giovanni di Limone. Nachádza sa tu aj centrum, kde môžete absolvovať lekcie windsurfingu.

Určite si odtiaľto odneste nejaký citrónový suvenír – limoncello, citrónové mydlá, sviečky, či ďalšie lákavé výrobky z citrónov.

Ak si chcete urobiť výlety v okolí Limone sul Garda, krátkou plavbou trajektom sa dostanete do malebného Malcesine, kde vám po výstupe na hradnú vežu bude odmenou dych berúci výhľad na okolie. V jednom z najobľúbenejších letovísk jazera Garda Sirmione zasa môete navštíviť ikonický hrad Scaligero.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies