Liečba akné patrí do rúk lekárov

NETKY.SK • 24 Marec 2014, 10:04 • 2 min
Liečba akné patrí do rúk lekárov

BRATISLAVA – Liečba akné, ktoré je najčastejším kožným ochorením v puberte a jedným z najčastejších chronických ochorení kože, patrí do rúk lekárov.

slovakia

left justify in out

Neliečené alebo nesprávne liečené akné často zanecháva jazvy, upozorňuje dermatovenerologička Eva Rasochová z Dermatovenerologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava. Samoliečba sa preto neodporúča.

 

Ochorenie postihuje obe pohlavia, u chlapcov sa však podľa jej slov vyskytujú ťažšie formy a majú dlhšie trvanie. "Môže sa však vyskytovať aj u novorodencov, detí pred pubertou a dospelých vyššieho veku. Vo väčšine prípadov sa akné zhoršuje postupne s maximom za tri až päť rokov od začiatku ochorenia," priblížila Rasochová.

 

Upozornila, že pri liečbe akné je nevyhnutná spolupráca pacienta a starostlivosť o pleť doma. Prejavy akné odporúča doma nikdy nevytláčať, keďže sa tým rozšíri zápal a môžu vzniknúť aj jazvy. Vysvetlila, že cieľom liečby, ktorej základom sú antibiotiká, je ovplyvniť podľa možnosti čo najviac faktorov vedúcich ku vzniku akné.

 

"Aj keď lekár veľmi starostlivo vyberie prípravok na liečbu akné, výsledok nemusí byť zaručený bez dobrej spolupráce pacienta. Pacienta treba upozorniť, že akné je chronické ochorenie, musí byť trpezlivý a dodržiavať rady lekára," zhrnula Rasochová.

 

Akné postihuje vlasovo-mazový folikul s veľkou mazovou žľazou a tenkým malým vlasom. U väčšiny pacientov začína ochorenie v puberte, keď dochádza ku zvýšenej produkcii mužských pohlavných hormónov, ktoré stimulujú činnosť mazových žliaz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies