Hrdina z filmu Hotel Rwanda sa dozvedel verdikt súdu

NETKY.SK • 4 Apríl 2022, 18:08 • 2 min
Hrdina z filmu Hotel Rwanda sa dozvedel verdikt súdu

KIGALI - Paula Rusesabagina (67) v septembri 2021 uznali vinným v ôsmich bodoch obžaloby súvisiacich s terorizmom a činnosťou organizácie, ktorá vystupovala proti rwandskému prezidentovi Paulovi Kagamemu. Súd ho odsúdil na 25 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Rwandský odvolací súd v pondelok potvrdil 25-ročný trest odňatia slobody pre Paula Rusesabagina, známeho aj ako hrdina z Hotela Rwanda, ktorého vlani odsúdili za údajný terorizmus. Súd súčasne zamietol žiadosť obžaloby o zvýšenie jeho trestu na doživotie. Informovala o tom agentúra AFP.

 

img

 

Známy rwandský aktivista však svoju vinu odmieta a nezúčastňoval sa ani na súdnych konaniach, ktoré on i jeho podporovatelia označili za politicky motivované.

 

Rusesabagina pritom priznal, že zastával vedúcu pozíciu v Rwandskom hnutí za demokratické zmeny (MRCD). Odmietol však zodpovednosť za útoky, ktoré spáchalo jeho ozbrojené krídlo – povstalecká skupina Front národného oslobodenia (FLN).

 

Prečítajte si tiež: Ruský novinár Safronov obvinený z vlastizrady považuje svoj proces za absurdný

 

Podľa sudcov, ktorí v prípade rozhodovali, boli však tieto dve organizácie na nerozoznanie, napísala svojho času agentúichra Reuters.

 

Rusesabaginu, bývalého manažéra hotela Hôtel des Mille Collines v Kigali, preslávil hollywoodsky film z roku 2004 o tom, ako zachránil vyše 1 200 ľudí, ktorí počas genocídy v Rwande našli útočisko v jeho hoteli. Genocída v Rwande si v roku 1994 vyžiadala viac než 800 000 obetí, väčšinu z nich tvorili príslušníci etnickej menšiny Tutsiov.

 

 

Samotný Rusesabagina, príslušník etnika Hutu, sa neskôr stal významným kritikom rwandského prezidenta Paula Kagameho a od roku 1996 žil v exile v USA a Belgicku.

 

Zadržali ho v auguste roku 2020 po tom, ako lietadlo, ktorým letel do Burundi, pristálo v rwandskom Kigali. Rusesabaginovi stúpenci to označili za únos.

 

Možno vás zaujme: Morawiecki vyzval na vyšetrovanie „genocídy" na Ukrajine



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona