Lídri EÚ a G7 vyzývajú, aby sa zabránilo eskalácii na Blízkom východe

NETKY.SK • 15 Apríl 2024, 14:30 • 2 min
Lídri EÚ a G7 vyzývajú, aby sa zabránilo eskalácii na Blízkom východe

Lídri Európskej únie (EÚ) a skupiny siedmich krajín (G7) v nedeľu 14. apríla vyzvali na zabránenie ďalšej eskalácii situácie na Blízkom východe po odvetných úderoch Iránu na Izrael.

slovakia

left justify in out

"Treba urobiť všetko pre to, aby sa zabránilo ďalšej regionálnej eskalácii. Je potrebné zabrániť ďalšiemu krviprelievaniu. Spolu s našimi partnermi budeme situáciu naďalej pozorne sledovať," uviedol predseda Európskej rady Charles Michel na sociálnych sieťach.

"Všetci aktéri sa teraz musia zdržať ďalšej eskalácie a pracovať na obnovení stability v regióne," uviedla na sociálnych sieťach predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Josep Borrell, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, síce vyzval "všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť", ale na sociálnych sieťach uviedol, že "ide o bezprecedentnú eskaláciu". Zároveň uviedol, že na 16. apríla zvolal mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ, aby "prispeli k deeskalácii a bezpečnosti v regióne".

Lídri G7 v spoločnom vyhlásení zdôraznili "potrebu vyhnúť sa ďalšej eskalácii a vyzvali strany, aby sa zdržali krokov zameraných na vystupňovanie napätia v regióne".

"Na tento účel skupina G7 vyzvala na ukončenie krízy v Gaze prostredníctvom zastavenia nepriateľských akcií a na prepustenie izraelských rukojemníkov zo strany Hamasu. Lídri G7 sa tiež zaviazali pokračovať v poskytovaní humanitárnej pomoci palestínskemu obyvateľstvu," uvádza sa vo vyhlásení.

Irán a spojenecké ozbrojené skupiny podnikli v sobotu 13. apríla neskoro večer koordinované útoky dronmi a raketami na Izrael.

Stála misia Iránu pri OSN uviedla, že vojenská akcia krajiny proti Izraelu sa zakladá na článku 51 Charty OSN o legitímnom práve na sebaobranu a je reakciou na smrteľný izraelský útok na iránsky konzulát v Sýrii z 1. apríla.

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amir-Abdollahian v nedeľu uviedol, že Irán sa v tejto chvíli už nesnaží pokračovať v odvetnej vojenskej operácii proti Izraelu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Freepik (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies