Donald Trump, hlavný republikánsky kandidát na prezidenta (1. časť)

NETKY.SK • 19 August 2020, 21:49 • 2 min
Donald Trump, hlavný republikánsky kandidát na prezidenta (1. časť)

Súčasný prezident Spojených štátov amerických pôsobí v Bielom dome od roku 2017. Na post prezidenta kandidoval vtedy prvýkrát a hneď aj vyhral. Aký bol život človeka zatiaľ mimo politiky, ktorý sa stal nakoniec hlavným predstaviteľom celého národa?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rodina

Donald John Trump sa narodil 14. júna 1946 ako štvrté dieťa z piatich. Jeho najstaršia sestra Maryanne pôsobila ako sudkyňa. Starší brat Freddy bol zase pilotom, no alkoholizmus spôsobil, že tento svet opustil už vo veku 43 rokov. Trumpov otec taktiež Fred podnikal s nehnuteľnosťami. Počas 2. svetovej vojny postavil v Pensylvánii a Virgínii federálne byty pre námorníkov a lodiarsky personál.

 

img

 

Obdobie po štúdiách  

Po štúduách n univerzitách v Bronxe a Pensylvánii začal Donald Trump pôsobiť v otcovej firme ako realitný maklér a neskôr developer, ktorý sa cez svoje meno stal vlastníkom viacerých lukratívnych nehnuteľností po celom svete. Patria medzi ne hotely, letoviská, golfové ihriská ale aj kasína. Do roku 2010 ponúkala jeho univerzita "Trump University" školenia v oblasti realít. Majetok "The Trump Organization" zahrňuje okolo 500 spoločností.

 

Lukratívna štvrť New Yorku 

Na konci 70. a 80. rokov Donald Trump výrazne rozšíril podnikanie svojho otca investovaním do luxusných hotelov a rezidenčných nehnuteľností. Spoločnosť trochu geograficky  presmeroval na Manhattan a neskôr do Atlantic City v New Jersey. Pritom sa veľmi spoliehal na pôžičky, dary a inú finančnú pomoc od svojho otca, ako aj na jeho politický vplyv v New Yorku.

 

img

 

Malo to však aj negatívny ohlas. Ako majiteľ sídlisk v chudobnejších štvrtiach veľkých miest (Cincinnati, Ohio a.i.) sa stal terčom sťažností z údajnej rasovej diskrimnácie voči Afroameričanom. Trumpovci sa dokonca dostali až na súd za porušovanie zákona o bývaní (v USA zakazuje od roku 1968 diskrimináciu na základe rasy , farby pleti, náboženstva , pohlavia, zdravotného postihnutia, rodinného stavu a národného pôvodu pri predaji alebo prenájme bytu).

 

Manželky 

V roku 1977 sa Trump oženil s českou modelkou Ivanou Zelníčkovou, ktorá mu neskôr porodila tri deti (Donalda juniora, Erica a Ivanku). V roku 1992 sa však rozviedli. Jeho druhou manželkou sa stala herečka Marla Maplesová (dcéra Tiffany) Tento zväzok však trval len do roku 1999. V rou 2005 to Donald skúsil tentoraz so slovinskou modelkou Melanie Knauss, ktora mu porodila syna Barrona. Melanie sa stala len druhou "prvou dámou" inej ako americkej národnosti po tom, ako sa jej manžel ujal prezidentského úradu v roku 2017.

 

img

 

Reality show

Väčšina Američanov poznala Donalda J. Trumpa z obrazoviek ešte dávno predtým ako sa stal hlavným zástupcom ich krajiny. V roku 2004 sa do televízie dostala jeho reality show The Apprentice (Učeň), kde proti sebe súťažili rôzne tímy. Viťaz potom získal jednoročný kontrakt v jeho firme, a sám Donald mu pomohol rozbehnúť biznis. O štyri roky neskôr už súťažili v tejto show (The Celebrity Apprentice) novinári a známi zabávači.

 

 

Niekedy od 80. rokov minulého storočia Trump už reálne a nahlas uvažoval o svojej kandidatúre na post amerického prezidenta. Žiadny denník ho však nebral vážne, videli to skôr ako šancu ešte viac sa zviditeľniť.

 

O politickej minulosti súčasného prezidenta USA sa dozviete v ďalšom článku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies