Líder írskej strany Sinn Féin vyzval na vypísanie referenda o zjednotení ostrova

NETKY.SK • 19 September 2014, 17:47 • 2 min
Líder írskej strany Sinn Féin vyzval na vypísanie referenda o zjednotení ostrova

BELFAST - Predseda írskej republikánskej strany Sinn Féin Gerry Adams vyzval na vypísanie referenda v Severnom Írsku, ktoré by mohlo viesť k jeho opätovnému zjednoteniu s Írskou republikou. Strana je aktívna v oboch entitách - Írskej republike aj Ulsteri.

slovakia

left justify in out

"Pre ľudí, ktorí obývajú tento ostrov, nadišiel čas na zdvorilú a zasvätenú diskusiu o jednote Írska alebo pokračovaní jeho rozdelenia. Títo ľudia podobne ako naši škótski bratranci by mali mať príležitosť v referende rozhodnúť o svojej ústavnej pozícii. Je to demokratická cesta vpred," uviedol Adams vo vyhlásení zverejnenom dnes na stránke Sinn Féin.
     

"Účasť na referende v Škótsku ukázala silu angažovanosti a demokracie," poznamenal Adams s tým, že Škóti, ktorí vo štvrtkovom plebiscite rozhodli o zotrvaní v Spojenom kráľovstve, "boli zapojení do zasvätenej a zdvorilej diskusie a rozhodli sa". "Únia nie je nemenná, je vlastníctvom ľudu," tvrdí írsky líder.
     

Írsko sa v roku 1921 na základe zákona schváleného britským parlamentom rozdelilo na Severné Írsko a Južné Írsko. To sa o rok neskôr stalo Írskym slobodným štátom, ktorý sa následne v roku 1948 zmenil na nezávislú Írsku republiku, pričom Severné Írsko - historický Ulster - zostalo súčasťou Spojeného kráľovstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies