Líder Gibraltáru: Britské územie chce po odchode Londýna vlastný vzťah s EÚ

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 08:00 • 2 min
Líder Gibraltáru: Britské územie chce po odchode Londýna vlastný vzťah s EÚ

LONDÝN - Líder Gibraltáru Fabian Picardo sa v prípade odchodu Británie z EÚ bude snažiť o zachovanie súčasnej úrovne vzťahov s blokom.

slovakia

left justify in out

Picardo sa tak vyjadril v utorok zverejnenom rozhovore pre britský denník Financial Times. Poukázal pritom na negatívne dôsledky prípadného odchodu Británie z EÚ, o čom hovoril ešte minulý rok aj na pôde britskému parlamentu. Líder britského územia vtedy poukázal aj na ešte väčší tlak susedného Španielska, ktoré sa odmieta zmieriť s britským štatútom územia. Pre Financial Times tri týždne pred parlamentnými voľbami uviedol, že každé územie Spojeného kráľovstva by malo mať "možnosť rozdielneho stupňa členstva". Za "existenčnú hrozbu" pritom označil znemožnenie prístupu k slobodnému trhu. Picardo tak nadviazal na nespokojnosť Škótov a Walesanov so snahami súčasnej vlády v Londýne opustiť EÚ. Referendum v tejto veci v prípade víťazstva Konzervatívnej strany v májových voľbách sľúbil úradujúci premiér David Cameron.


Gibraltár nachádzajúci sa na juhu Pyrenejského polostrova patrí medzi britské zámorské územia. Jeho strategická poloha umožňuje kontrolovať spojenie medzi Stredozemným morom a Atlantickým oceánom. Španielsko odovzdalo kontrolu nad Gibraltárom Britom začiatkom 18. storočia. Španielske pokusy o jeho opätovné pripojenie stroskotali na troch referendách, v ktorých väčšina spomedzi približne 30-tisíc obyvateľov návrat pod španielsku kontrolu odmietla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies