Lichtenštajnsko požadovalo od Českej republiky Valtice a Lednice

NETKY.SK • 24 August 2020, 07:00 • 2 min
Lichtenštajnsko požadovalo od Českej republiky Valtice a Lednice

ŠTRASBURG - Lichtenštajnsko požadovalo, aby Česká republika vrátila územia konfiškované po skončení vojny.

slovakia

left justify in out

Lichtenštajnské orgány podali sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva. Kniežatstvo požaduje vrátenie pozemkov skonfiškovaných Českou republikou na konci druhej svetovej vojny. Informuje o tomto Financial Times.

 

Spor o pozemkoch

Medzi oboma krajinami existujú nezhody týkajúce sa konfiškácie majetku Lichtenštajnska, najmä na Morave.

 

Lichtenštajnsko spochybňuje suverenitu Česka na viac ako 2 000 kilometrov štvorcových územia. Toto je viac ako desaťnásobok terajšieho územia kniežatstva. Medzi tieto územia patria zámky Valtice a Lednice, ktoré sú zaradené do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

img

Pozemky boli zhabané na základe Benešových dekrétov, podľa ktorých boli Lichtenštajnské kniežatá vyhlásené za kolaborantov nacistického režimu.
 

Podľa lichtenštajnských orgánov boli kroky bývalého Československa neopodstatnené, pretože nariadenia sa mali vzťahovať na občanov Nemecka, a nie  občanov Lichtenštajnska.

 

Vyjadrenia úradníkov

"Neoprávnené uplatňovanie československých dekrétov a ich dôsledky sú pre nás stále nevyriešenou otázkou," uviedla ministerka zahraničných vecí Lichtenštajnska Katrin Eggenbergová.

 

Prípad vyvoláva základné otázky suverenity, uviedla, a konfiškácia bez náhrady je neprijateľná.

 

img

 

"Mezištátna sťažnosť je účinný nástroj, ako chrániť lichtenštajnský štát pred iným štátom. Nemáme nepriateľské úmysly, ale nevidíme inú možnosť, ak chceme chrániť našu suverenitu," povedala Eggenbergová.

Námestník ministra zahraničných vecí Českej republiky Martin Smolek, sa k sťažnosti vyjadril. Uviedol, že podľa predbežného stanoviska krajiny by sa prípad nemal posudzovať na Európskom súde pre ľudské práva. Podľa Smoleka sa súd predtým nezaoberal otázkami, ktoré vyvstali pred prijatím Európskeho dohovoru o ľudských právach.

 

Iné spory s Lichtenštajnskom
Spor medzi Českou republikou a Lichtenštajnskom o zabavených územiach šľachtickeho roda Lichtenštajnovcov trvá už viac ako 70 rokov.


Na českých súdoch sa teraz rozhoduje ešte o 26 žalobách podaných v roku 2018. V nich sa Lichtenštejnsko domáha vrátenia majetku, na ktorom podľa nich neoprávnene hospodári český štát. Ide zhruba o 60 tisíc hektárov polí a lesov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies