Licenciu od NBS na poskytovanie úverov má 20 spoločností

NETKY.SK • 23 Október 2015, 12:49 • 2 min
Licenciu od NBS na poskytovanie úverov má 20 spoločností

BRATISLAVA - Spotrebiteľské úvery na Slovensku môžu poskytovať už len banky a 20 licencovaných lízingových spoločností a poskytovateľov spotrebiteľských úverov. Licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS) dostali všetci členovia Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov (APSÚ). Niektoré nebankovky pritom museli pristúpiť k úprave interných procesov.

slovakia

left justify in out

Podľa asociácie bolo povoľovacie konanie náročné. Licenciu od slovenskej centrálnej banky dostali spoločnosti ako Cetelem Slovensko, Cofidis, Consumer Finance Holding, Home Credit Slovakia, Profi Credit Slovakia, Provident Financial a Telervis Plus, ktoré sú členmi APSÚ. "Náročný proces získania takzvanej licencie bol zavŕšením snahy členov ukázať, že podnikajú na trhu čestne, zodpovedne a v súlade so slovenskou legislatívou," uviedol v správe pre médiá výkonný tajomník asociácie Ivan Kahanec.

 

Podľa jeho slov o náročnosti povoľovacieho procesu a dôslednosti NBS pri posudzovaní predložených podkladov žiadateľmi svedčí aj to, že celý proces trval dlhšie ako očakávané tri mesiace od začiatku júna do konca augusta. "Navyše, niektoré spoločnosti museli upraviť svoju organizačnú štruktúru tak, aby sa zvýšila interná kontrola poskytovania úverov. Došlo aj k úpravám v interných procesoch, ktoré viedli k zlepšeniu starostlivosti a ochrany o spotrebiteľov," doplnil Kahanec.

 

Asociácia je však presvedčená, že samotné zavedenie licencovania poskytovateľov spotrebiteľských úverov je len prvým krokom ku komplexnému zlepšeniu situácie na trhu spotrebiteľských úverov. Podľa APSÚ oveľa dôležitejší bude dohľad nad spoločnosťami zo strany NBS. Hoci doteraz nekontrolovala fungovanie tejto časti finančného trhu, členovia APSU očakávajú, že bude férovým a prísnym regulátorom. Asociácia je presvedčená, že má odborníkov na finančný trh, silnejšie kompetencie a dlhodobé skúsenosti s inými oblasťami finančného trhu, čo Slovenská obchodná inšpekcia nemala.

 

Nemenej dôležité je aj vzdelávanie obyvateľov a zvyšovanie ich finančnej gramotnosti. "Mnohí stále nemajú ani základné finančné vzdelanie, vďaka ktorému by vedeli, ako sa starať o svoje financie, aký je rozdiel medzi slovami úrok a úver či to, čo pre ich peňaženku znamená skratka RPMN, teda ročná percentuálna miera nákladov," dodal Kahanec.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies