Líbyjská vláda: Krajina je pripravená na zmenu, Kaddáfí musí ostať

NETKY.SK • 5 Apríl 2011, 07:02 • 2 min
Líbyjská vláda: Krajina je pripravená na zmenu, Kaddáfí musí ostať

Líbyjská vláda: Krajina je pripravená na zmenu, Kaddáfí musí ostať

slovakia

left justify in out

img

Líbya je pripravená na uskutočnenie volieb a reformu svojho politického systému, avšak iba jej obyvatelia môžu rozhodnúť, či líder Muammar Kaddáfí ostane vo vedení štátu. Uviedol to v pondelok hovorca líbyjskej vlády Mússa Ibráhím.

"Mohli by sme mať akýkoľvek politický systém, hocijaké zmeny: ústavu, voľby, čokoľvek, ale musí to zaviesť líder. To je naše presvedčenie," povedal Ibráhím v reakcii na otázku ohľadom obsahu rokovaní so Západom. Ku Kaddáfímu povedal, že líder nemá oficiálny post, z ktorého by odstúpil.

"Nikto nemôže prísť do Líbye a povedať: musíte sa zbaviť svojho lídra alebo svojho systému alebo režimu. Kto ste, že to hovoríte?" uviedol hovorca a dodal, že Líbya ľutuje rozhodnutie Talianska podporiť rebelov.

Mússa odmietol obvinenia, že vládne sily útočia na civilistov. "Nikdy sme počas krízy neútočili na žiadnych civilistov...Nehovoril by som za vládu, ktorá zabíja civilistov. Čo si myslíte, že sme, monštrá?

Hovorca vlády obvinil niektorých západných lídrov, že sa snažia zvrhnúť Kaddáfího z osobných záujmov alebo pre ekonomický prospech.

Líbyjská štátna televízia odvysielala v pondelok naživo zábery na Kaddáfího, ktorý zdravil svojich prívržencov z džípu pred jeho opevneným komplexom Bab al-Azizíja v Tripolise.

"Brat vodca medzi svojimi stúpencami," týmito slovami televízia opísala situáciu. Kaddáfí zamával prívržencom cez strechu vozidla a ochranka sa snažila zabrániť, aby ho ľudia obklopili.

V televízii sa zjavil v čase, keď sa jeden z jeho vyslancov usiluje v krajinách južnej Európy presvedčiť medzinárodné spoločenstvo, že je možné dohodnúť ukončenie bojov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies