Líbya žiada USA o vrátenie podozrivého z útoku na americký konzulát v Benghází

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 17:01 • 2 min
Líbya žiada USA o vrátenie podozrivého z útoku na americký konzulát v Benghází

TRIPOLIS - Líbyjská vláda dnes poprela, že ju Američania vopred informovali o zadržaní hlavného podozrivého z krvavého útoku na americkú diplomatickú misiu v meste Benghází v roku 2012, a požiadala o vrátenie podozrivého.

slovakia

left justify in out

Dočasná líbyjská vláda vo vyhlásení zverejnenom v televízii odsúdila operáciu zameranú na zadržanie Ahmada Abú Chattalu a označila ju za "útok na suverenitu Líbye".
     

USA obviňujú Chattalu z účasti na útoku na americký konzulát vo východolíbyjskom Benghází v roku 2012. Útok si vyžiadal štyroch mŕtvych Američanov vrátane veľvyslanca Chrisa Stevensa, pripomenula tlačová agentúra AP.
     

Abú Chattalu už prepravujú do Spojených štátov, kde "pocíti plnú silu amerického justičného systému," vyhlásil v utorok prezident Barack Obama. Šéf Bieleho domu označil tohto Líbyjčana za "údajného hlavného vodcu" útoku na konzulát.
     

Vo vyhlásení líbyjskej vlády sa dnes uvádzalo: "Vláda zdôrazňuje, že má právo súdiť Abú Chattalu na svojom území a podľa svojich zákonov."
     

Líbyjský minister spravodlivosti Sálih al-Marghaní uviedol, že podozrivého Abú Chattalu by mali vrátiť Líbyi a tam aj súdiť. Išlo o prvú oficiálnu reakciu Tripolisu na zadržanie tohto muža.
     

Abú Chattalu zadržali počas špeciálnej operácie v nedeľu 15. júna na predmestí Benghází. Až doteraz nebol za útok z roku 2012 nikto zatknutý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies