Líbya vpustí na svoje územie humanitárny prieskumný tím OSN

NETKY.SK • 7 Marec 2011, 13:00 • 2 min
Líbya vpustí na svoje územie humanitárny prieskumný tím OSN

Líbya vpustí na svoje územie humanitárny prieskumný tím OSN - Politika Líbya prisľúbila generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi, že do Tripolisu vpustí humanitárny prieskumný tím Organizácie Spojených národov. Dohodol sa na tom v telefonickom rozhovore

slovakia

left justify in out

Líbya prisľúbila generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi, že do Tripolisu vpustí "humanitárny prieskumný tím" Organizácie Spojených národov. Dohodol sa na tom v telefonickom rozhovore s líbyjským ministrom zahraničných vecí Músom Kúsom, informoval v noci nadnes v New Yorku hovorca OSN Martin Nesirky.
      Podľa Nesirského počas rozhovoru Pan Ki-mun "dôrazne apeloval" na šéfa líbyjskej diplomacie, aby armáda zastavila svoje bojové operácie, ako to požaduje rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN číslo 1970.
      Generálny tajomník OSN tiež požiadal líbyjskú vládu, aby zaručila bezpečnosť všetkých cudzích štátnych príslušníkov a neobmedzený prístup humanitárnych organizácií k ľuďom, ktorí to potrebujú.
      V telefonickom rozhovore Pan Ki-mun ďalej vyzval líbyjskú vládu, aby chránila svojich občanov a "dbala na legitímnu túžbu líbyjského ľudí žiť dôstojne a v mieri". Vláda v Tripolise by mala počúvať jednotný hlas medzinárodného spoločenstva, ktoré požaduje odstúpenie líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.
      Pan Ki-mun v tejto súvislosti vymenoval bývalého jordánskeho ministra zahraničných vecí Abdaláha al-Chatíba za svojho osobitného vyslanca v Líbyi. Jeho úlohou bude uskutočniť naliehavé konzultácie s líbyjskými orgánmi a predstaviteľmi okolitých štátov s cieľom riešiť humanitárnu situáciu, ako aj širší rozmer krízy. Pred cestou do regiónu al-Chatíb navštívi sídlo OSN v New Yorku.
      Koncom februára Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne rozhodla o uvalení sankcií na Líbyu, ktoré zahŕňajú zbrojné embargo a zmrazenie majetku jej popredných predstaviteľov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies