Liberálny dom odkúpi od straníkov SaS za časť štátneho príspevku

NETKY.SK • 10 August 2010, 11:22 • 2 min
Liberálny dom odkúpi od straníkov SaS za časť štátneho príspevku

Liberálny dom odkúpi od straníkov SaS za časť štátneho príspevku

slovakia

left justify in out

Koaličná SaS odkúpi od 16 straníkov podiely (v celkovej hodnote 1,275 milióna eur), ktoré vložili do Liberálneho domu a strana sa tak stane výlučným vlastníkom. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder SaS a predseda parlamentu Richard Sulík s tým, že v dome nebudú poslanecké kancelárie hradené zo štátneho rozpočtu.
SaS podľa jeho slov na odkúpenie podielov využije peniaze, ktoré prišli na jej účet v pondelok (9.8.). Ich pôvod je v štátnom rozpočte a ide o časť príspevku, ktoré politické subjekty získavajú zo štátnej kasy.
Sulík zároveň informoval, že v Liberálnom dome bude vytvorený priestor aj pre poslancov SaS na stretávanie sa s občanmi. "Ten však nebude financovaný z príspevku na poslanecké kancelárie. Poslanci SaS nebudú mať na území Bratislavy vôbec žiadne poslanecké kancelárie," deklaroval Sulík.
Navyše SaS bude po dohode s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS) iniciovať zmenu zákona tak, aby nebolo možné použiť príspevok na poslanecké kancelárie na území Bratislavy, a to z toho dôvodu, že zákonodarcovia už majú kancelárie v areáli Hradu.
Sulík stále tvrdí, že Liberálny dom pokladá za dobrú myšlienku, lebo vytvára priestor nielen pre SaS, ale pre jej blízke inštitúcie. "Podcenili sme však citlivosť verejnosti, ktorá už zažila viacero prípadov nekalého financovania politických strán. Mrzí ma, že sa situácia vyvinula takýmto spôsobom, za čo sa našim voličom ospravedlňujem," povedal.
Podľa Sulíkových slov možno toto gesto považovať za snahu o nápravu. "Sme strana, ktorá žije na internete a tak máme veľmi silnú, okamžitú spätnú väzbu a preto sme takto rozhodli. V prvom rade je to krok voči našim voličom," vysvetlil líder strany pohnútky, ktoré viedli predstaviteľov politického subjektu k tomuto kroku a dodal, že to vyplynulo zo včerajšieho spoločného rokovania s predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS).
Sulík tiež povedal, že keď v SaS začali s myšlienkou Liberálneho domu, boli presvedčení, že tak ako ju chceli zrealizovať je to správne. "Určite sme konali v súlade so zákonom. Zrejme, ak by neexistovala verejná mienka, tak by nám toto presvedčenie aj zostalo," poznamenal s tým, že je možné sa baviť o tom, či poslanecké kancelárie v sídle strany možno považovať za zneužívanie štátnych peňazí. "Prispieva to k financovaniu strany, ale pokiaľ teda verejnosť chce a ja dúfam, že chce, aby strany boli financované transparentne, tak radšej od štátu, ako od nejakých sponzorov, ktorí si to potom v násobkoch vyberú späť," myslí si a dodal, že osobne to za až "taký veľký hriech" nepovažuje. "Nebudeme ich však mať, pretože počúvame verejnosť a nie je v našom záujme ísť proti voličom," zdôraznil.
Liberálny dom mali 16 straníci podľa slov predsedu NR SR financovať z vlastných zdrojov najmä z dôvodu, že strana získa zo štátneho rozpočtu za svoj volebný výsledok o štvrtinu menej peňazí, ako pôvodne predpokladala. Keďže ho v súčasnosti plánuje odkúpiť práve z prostriedkov, ktoré mali byť určené na jej správu, pravdepodobne si bude musieť požičať. "Alebo v budúcnosti, keď k tomu nedostatku dôjde, tak niektorí členovia možno darujú peniaze," priblížil Sulík, ktorý konštatoval, že vzťahy s Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS) sú napriek piatkovým "ostrejším" vyjadreniam, ktoré súviseli s Liberálnym domom, kamarátske. "Som presvedčený, že medziľudské vzťahy sú úplne v poriadku," uzavrel.
Richard Sulík (SaS) a ďalších 15 členov politického subjektu SaS založilo 3. augusta eseročku s názvom Liberálny dom, ktorá chcela kúpiť dom na bratislavskej Priemyselnej ulici, kam sa má presunúť sídlo strany, ako aj viacerých liberálnych inštitúcií. Strana pôvodne ponúkla svojim poslancom, že si tam môžu prenajať poslanecké kancelárie. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) v reakcii na to uviedla, že považuje za úplný nonsens a absurditu, aby poslanci používali peniaze daňovníkov na uhrádzanie ďalšej kancelárie v Bratislave a dokonca v dome, ktorý im priamo patrí, keď majú kancelárie pri parlamente. Sulík jej na to odkázal, aby sa starala o financovanie vlastného politického subjektu, pretože je tam podľa neho oveľa viac otáznikov ako v prípade čistého, transparentného financovania Liberálneho domu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies