Letnú sezónu na Letisku Košice poznačil úbytok cestujúcich do Tuniska

NETKY.SK • 20 Október 2015, 15:22 • 2 min
Letnú sezónu na Letisku Košice poznačil úbytok cestujúcich do Tuniska

KOŠICE - Počas tohtoročnej letnej sezóny Letisko Košice privítalo na charterových letoch spolu 112.872 cestujúcich. V porovnaní s rovnakým obdobím vlani ide o 6-% pokles, respektíve pokles o 7048 cestujúcich. Išlo však celkovo o druhú najúspešnejšiu sezónu v histórii letiska, hneď po tej minuloročnej. Informovalo o tom dnes vedenie letiska.

slovakia

left justify in out

Hlavnou príčinou tohtoročného poklesu boli júnové tragické udalosti v Tunisku, v dôsledku ktorých väčšina cestovných kancelárií zájazdy do tejto severoafrickej krajiny zrušila. Ešte vlani bol pritom tuniský Monastir treťou najžiadanejšou destináciou z Košíc s viac ako 10.000 cestujúcimi. Tento rok do Monastiru smerovalo už len niečo vyše 2000 cestujúcich.

 

Spolu na letisku počas letnej sezóny 2015 vybavili 408 charterových letov do a z 13 destinácií v deviatich krajinách. Prvé lietadlo do egyptskej Hurghady odletelo z Košíc 3. júna a posledný charterový airbus priletel z tureckej Antalye 30. septembra. V súlade s trendom posledných rokov bola najžiadanejšou destináciou turecká Antalya s viac ako 45.000 cestujúcimi, nasledoval bulharský Burgas s 25.000 cestujúcimi a grécky Heraklion s 9000 cestujúcimi.

 

Počas leta boli v ponuke nasledovné destinácie s odletom z Košíc - Antalya (Turecko), Burgas (Bulharsko), Cagliari (Taliansko - Sardínia), Ercan (Severný Cyprus), Heraklion (Grécko - Kréta), Hurghada (Egypt), Izmir (Turecko), Korfu (Grécko), Lamezia Terme (Taliansko – Kalábria), Rijeka (Chorvátsko), Rodos (Grécko) a Tirana (Albánsko).

 

"Napriek masívnemu poklesu cestujúcich do Tuniska môžeme hodnotiť tohtoročnú letnú sezónu ako úspešnú, 112.872 cestujúcich v priebehu štyroch mesiacov je stále veľmi pekné číslo, ktoré potvrdzuje potenciál našej spádovej oblasti. Tento potenciál chceme naplniť, a preto (okrem iných projektov) pracujeme aj na celoročnom pravidelnom spojení s niektorou z atraktívnych prímorských destinácií," uviedol výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska Košice Michael Tmej. Za prvých deväť mesiacov tohto roka na košickom letisku privítali 328.434 cestujúcich, čo predstavuje medziročný nárast o 10 %. O rovnaké percento vzrástol aj počet leteckých pohybov, teda vzletov a pristátí, ktorých bolo 6473.

 

"Súčet maximálnych vzletových hmotností (MTOW) vybavených lietadiel vzrástol medziročne o 16 % na 101.591 ton. Vzhľadom na zvýšený dopyt zo strany dodávateľov automobilového priemyslu sídliacich v blízkych priemyselných parkoch sa objem vybaveného nákladu za prvých deväť mesiacov tohto roka medziročne strojnásobil, keď letiskom prešlo 174 ton nákladu," informoval šéf marketingu letiska Juraj Toth.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies